Kedy konečne príde jar? S prvými kvetmi

Február svoju mrazivú tvár už cez deň neukáže. Do konca mesiaca sa denné teploty budú držať nad nulou. Skutočný jarný pocit však príde až so slnkom a prvými kvetmi.

21.02.2010 07:44
Šafrány (krokusy) Foto:
Záhradkári vedia, že takto rozkvitnuté krokusy znamenajú víťazstvo jari nad zimou.
debata

Prvý jarný deň bude v skutočnosti až 20. marca 2010, keď nastane jarná rovnodennosť. Stále teplejšie dni, keď sa teplota bude šplhať najmä na juhozápade Slovenska k desiatim stupňom a slnečné lúče však postupne prebudia prvé rastliny, ktoré doteraz spali pod snehom.

Predpoveď vývoja denných teplôt na Slovensku (v stupňoch Celzia)
22.2. 23.2. 24.2. 25.2. 26.2.
+2/+8 +4/+9 +2/+8 +4/+9 +2/+7
Zdroj: SHMÚ

Prvé sa zobúdzajú trvalky, ktoré zimu prežili v podobe cibule alebo podzemku. Typickým kvetom jari sú snežienky, ktoré dokážu svoje biele kvety rozvinúť aj nad snehovou prikrývkou. Kvitnú koncom februára a začiatkom marca. Možno o nich povedať, že odštartujú jarnú sezónu v záhradách.

Snežienky Foto: SHUTTERSTOCK
Snežienky Snežienky

Menej známe, ale rovnako odvážne sú tavolíny, drobné rastlinky so žltými kvetmi, ktoré sa obvykle ukazujú už vo februári (pri súčasnej tuhej zime a zamračenom počasí to však stihnúť nemusia). Zimu prežili podzemnými hľuzami, ktorými sa aj rozmnožujú a tak po niekoľkých rokoch môžu vytvoriť súvislejší koberec.

Tavolíny Foto: Ivan Piovarči
Tavolín zimný Tavolíny

Keď sa objavia snežienky a tavolíny, záhradkári vedia, že zima sa pre nich končí. Keď ale spod zeme vykuknú šafrány (krokusy), vedia, že jar je tu, aj keby ešte nebola v kalendári. Šafrány sú pestrá skupina rastlín, ktorá kvitne na jar (marec, apríl) alebo na jeseň (typicky v októbri). Majú rôznofarebné kvety – biele, žlté, purpurové či modré – a lákajú už prvý hmyz, ktorý sa po zime zobudil.

Rozkvitnuté šafrány. Foto: Ivan Piovarči
Šafrán (krokus) Rozkvitnuté šafrány.

Nenápadné, ale elegantné sú drobné scily (Scilla sibirica), ktoré vytvárajú modrý alebo aj biely koberec. Majú kvety, pripomínajúce zvonce a hviezdice. Patria medzi často a ľahko pestované drobné cibuľoviny. Vyniknú aj v zelenom trávniku.

Modrice Foto: SHUTTERSTOCK
Modrice Modrice

Počas marca začnú sa obzerať po svete aj modrice (Muscari). Často sa kombinujú s kontrastnými kvetmi, ako sú napríklad narcisy alebo tulipány – niektoré odrody sa začnú objavovať tiež v marci. Listy modríc, pripomínajúce trávu, vyrastajú ešte pred kvitnutím, takže žltý narcis má za sebou najskôr zelené a potom modré „plátno“, na ktorom môže vyniknúť.

Narcisy Foto: Gabriela Valachová
Narcis Narcisy

Slnko spod zeme rýchlo vyláka aj elegantné hyacinty. Sú to mohutné rastliny, ktoré výrazne voňajú, takže ich môžete zacítiť aj na diaľku. Oproti ostatným majú veľké cibule, ktoré je potrebné po pár sezónach presadiť, aby zostali silné a dobre kvitli.

Hyacinty Foto: Gabriela Valachová
Hyacinty Hyacinty

Ďalšou kvitnúcou jarnou rastlinou, ktorú môžeme identifikovať podľa vône a objaví sa už v marci, sú fialky (Fialka voňavá – Viola odorata). Často nás prekvapia tým, že sa objavia na miestach, kde sme ich nesadli. Ich semená chutia mravcom, ktoré sa zaslúžia o ich distribúciu po záhrade.

Fialky Foto: Gabriela Valachová
Fialky Fialky

Všetky tieto cibuľoviny budete mať v záhrade vtedy, ak ste ich sadili na jeseň alebo ste ich už v záhrade mali posadené v minulých rokoch. Ak ste to nestihli, v záhradných centrách už teraz dostanete rozkvitnuté jarné cibuľoviny v črepníkoch, ktoré neskôr môžete presadiť do záhrady a urobia vám tak radosť aj v ďalšom roku.

Scila Foto: SHUTTERSTOCK
Scila Scila
debata chyba