V Bratislave kvitla Flóra

Jar býva plná kvetov. Ćasť z nich sa na niekoľko dní presťahovala aj do areálu bratislavskej Incheby, kde sa konal 31. ročník výstavy kvetov Flóra.

23.04.2010 06:01
Flóra Bratislava 2010 Foto:
Flóra Bratislava 2010
debata

Bratislavská Flóra je komorná výstava. Ľudia, ktorí radi obdivujú kvety, sa tak môžu zamerať na detail. Živé aj rezané kvety, aranžované kytice i ucelené záhradné scenérie prinášajú inšpiráciu. 

Hlavná výstavná časť bola sústredená okolo vodnej plochy s fontánou, kde bolo možné si na lavičkách oddýchnuť. Tí, ktorí si chceli rastliny odniesť aj domov, mali možnosť nakúpiť v stánkoch - tie boli umiestnené najmä na otvorenej ploche vonku. Nebolo ich málo, návštevníka Flóry často prezrádzala igelitová taška s priesadami, ktorú si niesol preč z areálu výstaviska Incheba.

Kvet Flóry 2010 - Grevillea. Pochádza z... Foto: Ivan Piovarči
Flóra Bratislava 2010 Kvet Flóry 2010 - Grevillea. Pochádza z Austrálie. Medzi 360 druhmi sú polmetrové kríky aj tridsaťmetrové stromy.

Kvetom tohtoročnej flóry bola Grevillea, ktorej domovským kontinentom je Austrália. „Tento kvet je veľmi populárny pri viazaní kytíc. Čím ďalej, tým viac sa tieto exotické kvety používajú vďaka svojej trvanlivosti – sú to kvety, ktoré vydržia teplá, aj trochu chladu, dajú sa veľmi pekne naaranžovať a dobré sú z nich aj kytice pre mužov, aj kytice pre ženy. A tým, že ich je tak strašne veľa druhov, nikdy nám nezovšednie,“ citovala agentúra SITA Katarínu Kullovú zo spoločnosti Kulla, ktorá Flóru organizuje.

Výbuch islandskej sopky s následným obmedzením leteckej dopravy skomplioval príchod Grevillei do Bratislavy. Z Austrálie nedorazila, pomohli však európski exportéri kvetín.

Flóra 2010. Výpravne naaranžované kytice v... Foto: Ivan Piovarči
Flóra Bratislava 2010 Flóra 2010. Výpravne naaranžované kytice v rôznych farbách.

Výstava v areáli bratislavskej Incheby trvala štyri dni, do nedele 25. apríla. Organizátor očakával približne 50-tisíc návštevníkov.

Flóra 2010. Foto: Ivan Piovarči
Flóra Bratislava 2010 Flóra 2010.

.

debata chyba