Kvetinová rozprávka, taká je gentská Floralies

Krásne kvety vyvolávajú šialenstvo. Holanďania ho zažili pred 400 rokmi, keď podľahli zvodom tulipánov. Ich susedia Belgičania sa oddávajú tiež kvetinovému ošiaľu.

10.05.2010 08:11
Floralies Foto:
Kvetinové vtáky. Deti si mysleli, že naozaj lietajú.
debata

Už dvesto rokov bláznejú po azalkách. Flámi z Gentu sa do nich zamilovali a kvety im priniesli bohatstvo i svetovú prestíž.

Raz za päť rokov sa uprostred apríla dvestotisícový stredoveký Gent mení na včelí úľ. Do mesta sa náhle zbehne tristotisíc milovníkov kvetov z celého sveta a všetci letia jedným smerom k výstavisku Expo na okraji Gentu.

Prišli si splniť životný sen – vychutnať krásu okamihu a napiť sa nektáru z pol milióna kvetov naaranžovaných do fantastických kompozícií.

Gentská výstava Floralies sa na desať dní stáva najväčšou kvetinovou obrazárňou sveta. Nie je to však parížsky Louvre, kde si možno v ktoromkoľvek ročnom období obzrieť legendárny obraz Mony Lisy.

Antúrie v najzvodnejších farbách.
Floralies - antúrie Antúrie v najzvodnejších farbách.

S pohárom šampanského uprostred kvetov

Kvety síce kvitnú pravidelne, ale kompozície špičkových belgických a svetových floristov, dekoratérov, aranžérov, dizajnérov a krajinných inžinierov sú dielom dočasným. Vždy dobovým, vyjadrujúcim názor ľudí na kvety, prírodu a už takmer dokonale scivilizované prostredie.

Každých päť rokov nové farebné videnie sveta cez optiku najkrajšieho prírodného výtvoru – kvetu a zelených rastlín.

Vstupenka za 20 eur? Nikto ju neľutuje, hlavné je zohnať ju. Ešte lepšie je patriť medzi mestskú smotánku a VIP hostí. Tí na výstavu prichádzajú v slávnostných róbach, keď opadne hlavná vlna návštevníkov o pol ôsmej večer. Začínajú sa kvetinové nokturná, nočné slávnosti kvetín, ktoré trvajú do pol štvrtej nad ránom. S pohárom pravého šampanského, uprostred farebnej nádhery a vzrušujúcich vôní.

Absolútna koncentrácia veľkoleposti, zmyselnosti, extázy, hravej fantázie a sentimentu! A za ním starostlivo skryté premyslené inžinierske ťahy – rozprávka v reálnom svete, taká je gentská Floralies. Môže si človek predstaviť lepší darček k päťdesiatinám? Belgický princ Philippe, otvárajúci výstavu, si ho mohol dožičiť, ale aj všetci ostatní, ktorí sa na výstavu dostali.

Na výstave samozrejme dominujú azalky a ich príbuzní – rododendrony a spolu s nimi stovky ďalších kvetov. Často veľmi jednoduchých.

Dizajnéri nevytvárali zložité kompozície – akoby sa všetci držali zásady: tvor s jedným, dvoma druhmi kvetov, jednou farbou viacerých odtieňov. To platilo pre belgických Flámov, Valóni preferovali širšiu škálu farieb, ale krikľavé púťové atrakcie návštevník na výstave neuvidel.

Eva a nadrozmerné jablko pokušenia
Floralies Eva a nadrozmerné jablko pokušenia

Kaktus monackej kňažnej pre svokru

Azalky sformovali flámski géniovia kvetinovej dekorácie a dizajnu do podoby štíhlych ihličnanov. Antúriami potiahli hnedý prútený kôš, orchideami vyzdobili oblúkovú konštrukciu premosťujúcu jazierko ako most. Gerbery vyrástli na lúke ako huby po daždi. Ich dlhé stonky boli skryté v štíhlych sklených skúmavkách.

Moderný človek býva v preľudnených mestách. Na výstave ukázali, ako rovno z mestského bytu vojde jeho obyvateľ na zelený trávnik s jazierkom čistej vody. Lezie vám na nervy svokra? Na Floralies pre ňu pripravili kaktusovú stoličku. Málokto vedel, že kaktus zo zbierky monackej botanickej záhrady sa volal Echinocactus grusonii, ale že ide o obľúbený kaktus niekdajšej monackej kňažnej Grace Kellyovej, si zapamätal vari každý.

Deti sa najlepšie cítili v expozícii kvetinového dinosaurieho parku – jaštery, letiace vtáky, sovy, koník ťahajúci voz so zeleninou na trhovisko – všetko z rastlín a všetko takmer ako živé. Naozaj živé, zo živých buxusov.

Aj obyčajné zemiaky a cibuľa poslúžili ako výborný dekoračný prostriedok. Cesta vysypaná z hrušiek a jabĺk viedla na trhovisko, kde priťahovali zrak ovocie, zelenina a kvety, aké ponúka pravý gentský trh. Jedna z kvetinových cestičiek skončila v reštauráciách budúcností. Kvety, víno, dobré jedlo potrebujú aranžmán – harmonické i provokatívne, ultramoderné i klasické. Dominuje kvet, dominuje príroda a nový pohľad súčasníka nespokojného s prostredím, ktoré ho obkolesuje. Chce ho zmeniť a urobiť krajším, príjemnejším, zelenším, prírodnejším. „Naše mestá sú plné betónu. Človek žije v jeho obkľúčení, zeleň nás môže z tohto sivého pochmúrneho zajatia vyslobodiť,“ povedal tvorca jednej z krásnych kompozícií André Degraer.

Kvety a zeleň na výstave naozaj oslobodzovali. Symfónii farieb, vôní a tvarov rozumeli všetci návštevníci. Niet emotívnejšieho a spoľahlivo fungujúceho dorozumievacieho jazyka ako ten, ktorým hovoria kvety.

Floralies Gent

  • Floralies je jednou z najstarších kvetinových výstav v Európe. Po prvý raz otvorila svoje brány v roku 1809. Belgické kráľovstvo vzniklo až v roku 1830
  • Floralies je najväčšou výstavou kvetín pod zakrytým nebom. Rozprestiera sa na ploche 45–tisíc štvorcových metrov
  • Tohto roku sa na nej zúčastnilo 305 vystavovateľov, navštívilo ju 300–tisíc ľudí, cena vstupenky bola 20 eur
  • Floralies patrí k najnákladnejším výstavám – najbližšie sa otvorí v roku 2015
  • Do hál výstaviska navozili organizátori 22–tisíc kubických metrov zeminy. Keby ju navŕšili na plochu futbalového štadióna, vrstva zeminy by dosiahla výšku osem metrov
  • Vodné plochy v podobe rybníčkov a jazierok sa rozprestreli na 800 štvorcových metroch a medzi kvetmi vytvorili osem fontán a gejzírov.
  • Medzi vystavovateľmi nechýbali Japonci, Číňania, Kanaďania, Francúzi, Keňania, Juhoafričania a samozrejme susední Holanďania, ale aj Dáni, Švédi či Poliaci
debata chyba