Záhrady už cítia volanie jari

Zima ešte stále v záhradách vládne, ale všetko nasvedčuje tomu, že už čoskoro sa to zmení.

14.03.2011 06:00
Snežienka jarná Foto:
Rozkvitnuté snežienky avizujú blízky príchod jari.
debata

Chlad, vietor, premrznutá zem, niekde sneženie. Aj keď to záhradkárov po studenej zime ťahá von, zatiaľ ešte nie je vhodné počasie. To by malo prísť až v polovici marca. Záhradkári už majú za sebou zimný rez, ošetrenia stromov, kto má skleník, už v ňom pracuje. V tomto čase sa dajú odstrániť odkvitnuté byle z minulého roku. Ale na hrabanie sa v zemi je ešte čas. Aj keď povrch pôdy rozmrzne, už niekoľko centimetrov pod zemou je pôda ešte zmrznutá.

Predpoveď počasia je však pre záhradkárov priaznivá. Najmä v južnejších častiach Slovenska by už nočné teploty od desiateho marca nemuseli klesnúť pod nulu. Je síce možné, že sa neskôr pod ňu ešte vrátia – jarné počasie je nevyspytateľné – ale to už jarné cibuľoviny nemôže zastaviť.

Podľa desaťdňových modelov, ktoré publikuje Slovenský hydrometeorlogický ústav, by teplota vo výške dvoch metroch v Bratislave ani v noci nemala klesnúť pod nulu od štvrtka 10. marca. V Košiciach, Banskej Bytrici či Poprade od piatka. Denné teploty by mohli stúpnuť na 10 až 14 stupňov. To je pre jarné záhradníčenie ideálny čas.

Tavolín zimný už vykukuje spod zeme. Foto: Ivan Piovarči
Tavolín zimný Tavolín zimný už vykukuje spod zeme.

Ale aj príroda už naznačuje, že prichádza jarné obdobie. Rastliny, ktoré sa často titulujú ako poslovia jari, nesklamali ani v tomto roku. Len prichádzajú neskôr než vlani a predvlani, keď niekde rozkvitali už v prvej polovici februára. V záhradách vidieť snežienky, tavolíny, niekde už aj rozkvitnuté krokusy. Ďalšie jarné cibuľoviny sú na ceste, spod zeme už vykúkajú hlavičky tulipánov, narcisov, hyacintov.

Záhradkári, pripravte si náradie, nová sezóna už čoskoro odštartuje.

debata chyba