Záhradný raj treba rozložiť na všetky svetové strany

Záhrada, ktorá sa zaobíde bez starostlivosti, neexistuje. To by si mal uvedomiť každý, kto sa s myšlienkou na záhradu, nech je už úžitková alebo okrasná, pohráva.

18.03.2011 11:24
Záhrada Foto:
Ilustračné foto
debata

Premysleným usporiadaním a výberom konkrétnych rastlín však možno čas potrebný na udržiavanie záhrady výrazne minimalizovať. „Ideál ne je začať teraz na jar a pokračovať až do začiatku leta,“ radí Daniel Košťál, odborník v oblasti záhradného dizajnu. „Výhodou je, že v jarnom období ponúkajú záhradníctva aj najširší výber rastlín.“

Najdôležitejšie bude záhradu ohraničiť, ak ste tak samozrejme ešte neurobili. Možností je niekoľko a dokonca aj trendových. „Prirodzene pôsobia okrem drevených najmä živé ploty. Dokážu pomerne rýchlo vyčleniť priestor, zabránia neželaným pohľadom, ochránia pred hlukom, vetrom, prachom a zútulnia či zintímnia priestor,“ pokračuje Daniel Košťál.

Ovplyvnia celkovú atmosféru záhrady a dodajú jej zaujímavý pôvab. Živý plot je vhodný do každej záhrady a do rôznych podmienok (slnko, sucho, vlhko, tieň, veterno a pod.). Môže pozemok ohraničovať alebo ho len zaujímavo členiť (okrasná, úžitková časť záhrady). Na väčších plochách a vo vidieckych záhradách je ideálny priestor na založenie voľne rastúceho (nestrihaného) živého plota. V meste a v predzáhradkách je, naopak, lepšie zvoliť tvarovaný živý plot.

„Dôležité pri plánovaní členenia záhrady je aj to, či bude rozdelená na okrasnú a úžitkovú časť, prípadne bude len jednou možnosťou,“ zdôrazňuje Daniel Košťál. "V zásade platí, že úžitková časť by mala byť vždy situovaná za domom nikdy nie v predzáhradke a mala by byť od okrasnej časti viditeľne oddelená.

Ak sa pre úžitkovú záhradu rozhodnete, mala by byť situovaná na slnečnom mieste, pretože to vyhovuje zelenine, bylinkám a tiež ovocným drevinám. Ideálne je umiestniť ju až za okrasnú časť."

Dôležité je si pred zakladaním záhrady zodpovedať to, na aký účel bude záhrada slúžiť. Či bude plniť výlučne reprezentatívnu funkciu, alebo má byť miestom relaxu, slnenia, pobytu detí a pohybu domácich zvierat, miestom večierkov a záhradných párty, prípadne je poslaním využívať ju na pestovanie zeleniny a ovocia alebo pestrofarebných kvetov na výzdobu interiéru… Od toho potom záleží jej celková koncepcia a rozhodnutia, čo všetko bude jej súčasťou.

Ako radí odborník, treba sa odvíjať aj od financií a od toho či si môžete z finančného hľadiska dovoliť (napr. čím väčšie rastliny vyberiete, tým viac zaplatíte..).

„Netreba popri tom zabúdať, že záhrada je premenlivý celok, a teda si ju treba predstaviť aj o pár rokov neskôr (čo napr. spôsobia a ako narastú stromy v nejvysadené). V zásade by záhrada mala štýlovo ladiť s domom, prípadne okolím a jednotný štýl je potrebné dodržať na celom priestore,“ vysvetľuje Košťál.

Pri plánovaní novej záhrady je dobré vziať do úvahy aj svetelné pomery v záhrade, nadmorskú výšku, typ pôdy a jej vlhkosť. Od tohto sa bude odvíjať najmä charakter výsadby a výber konkrétnych rastlín. Najviac možností poskytuje záhrada na slnečnom mieste. Tu dobre porastú ruže, trvalky, letničky, okrasné trávy, môžete tu vypestovať ukážkový trávnik či sa popýšiť jazierkom s kvitnúcimi leknami. Rovnako dobre sa tu bude dariť aj zelenine, ovocným stromom či bylinkám. Nezabúdajte, že menej je viac a čím viac prvkov a detailov bude záhrada mať, tým bude finančne náročnejšia a v konečnom dôsledku s vyššími požiadavkami na starostlivosť.

debata chyba