Smädná záhrada nedáva úrodu

Záhrada a sviežo zelený trávnik sú spolu neodmysliteľne spojené rovnako ako jin a jang.

11.04.2011 08:03
pozitívne myslenie - kreativita - hlava s...
Ilustračné foto
debata

Každý vie, že na to, aby v záhradke všetko rástlo a zelenalo sa, je potrebné ju pravidelne polievať. Ak to nechcete robiť sami, teraz je čas na to, aby ste si pred hlavnou sezónou zaobstarali závlahu.

Mnohí nevedia, aký druh zavlažovania je pre ich záhradu vhodný. Podľa odborníka na závlahy Davida Procházku to závisí od mnohých faktorov. „Napríklad od veľkosti záhrady alebo zdroja vody, ktorý je k dispozícii,“ vysvetľuje. „Veľkou výhodou je vlastná studňa alebo jamka na dažďovú vodu. A nemenej dôležité je, čo všetko sa bude zavlažovať. Iný režim je totiž vhodný napríklad pre zeleninu a iný zas pre trávnik.“

Veľmi pohodlným riešením je vybudovanie automatického zavlažovacieho systému. Skladá sa z potrubia umiestneného 25 až 30 cm pod povrchom a z výsuvných postrekovačov, ktoré sú skryté pod úrovňou terénu. Z tohto pohľadu je naň dobré myslieť už pri plánovaní záhrady. Po otvorení prívodu vody elektromagnetickými ventilmi sa postrekovače vysunú nad úroveň trávnika, po stanovený čas zavlažujú a nakoniec sa opäť zasunú do podzemných puzdier. Naprogramovaná riadiaca jednotka sa postará o celý priebeh zavlažovania a dažďový senzor zasa o úsporu vody.

Výhodou tohto riešenia je rovnomerná závlaha celej plochy, ľahká obsluha a pri kosení trávy vám neprekážajú hadice. Na druhej strane údržba takého systému, predovšetkým jeho zazimovanie, je pracná a nákladné je aj jeho vlastné vybudovanie. To priemerne vyjde na 4 až 10 eur za štvorcový meter.

Ak máte menšiu záhradu, alebo ak nie ste veľmi náročným záhradkárom, vystačíte s povrchovým rozvodom typu studňa – čerpadlo – hadica – postrekovač. Je to finančne nenáročné riešenie a s vhodnými doplnkami dosiahnete rovnaký efekt ako pri automatizovanom systéme.

Srdcom celého systému je čerpadlo. Na ňom sa naozaj neoplatí šetriť, takže na lacné čerpadlá z hyper– a supermarketov radšej zabudnite. „Budete potrebovať kvalitné čerpadlo, ktoré zaistí dostatočný tlak. Ten je pre správnu funkciu postrekovačov alfou aj omegou,“ hovorí David Procházka. "Pre ďalšie prvky systému, akými sú hadice, spojky, kruhové alebo oscilačné postrekovače platí to isté ako pre čerpadlá – čím nižšia obstarávacia cena, tým častejšia výmena.

Šikovným riešením je pripojiť do systému automatický časovač, takzvané vodné hodiny. Tie vám umožnia zabezpečiť dokonalú starostlivosť o trávnik aj vtedy, keď sa vám to nehodí. Nech už je to na chalupe, na ktorú jazdíte iba cez víkend, alebo pri rodinnom dome, keď ste práve na dovolenke. Zavlažovanie sa spustí vo vopred určenom čase a dni, ktorý si sami vyberiete. Aby sa nepolievalo zbytočne, oplatí sa prepojiť ho so snímačom pôdnej vlhkosti alebo dažďovým senzorom. Údržba aj zazimovanie takého systému sú nenáročné, v podstate stačí na jeseň odpojiť hadicu, vyliať z nej aj z čerpadla vodu a uschovať ich spolu s postrekovačmi v garáži alebo technickej miestnosti domu, kde neklesá teplota pod bod mrazu.

debata chyba