Záhradka, krajina v malom vydaní

Priemerná záhradka ešte nedávno vyzerala takto: pred domom do ulice v predzáhradke pár ovocných stromov, pod nimi kvety od výmyslu sveta skombinované tak, aby všetko kvitlo jedno cez druhé. Za domom bola úžitková časť, kde sa pestovala zelenina, rástli tu ovocné stromy.

04.05.2011 08:52
dom, záhrada Foto:
Ilustračné foto
debata

V dome samozrejme musela byť pivnica, kde sa na zimu odkladali plody zeme, či už čerstvé, zavárané či mrazené. Málokto mal záhradu určenú len na príjemné strávenie teplejšieho obdobia roku.

Umenie zelene

Dnes sa takáto záhrada už za ideálnu nepovažuje, čoraz viac sa natíska predstava úpravy okolia domu výlučne na oddych. Najmä v spádových oblastiach miest sa úžitková záhrada pomaly mení na bylinkovú záhradku, možno je v nej pár ovocných stromov. Zvyčajne je prísne oddelená od okrasnej a oddychovej časti, ktorá sa pomaly stáva umeleckým výtvorom.

Na internete alebo v reklamných letákoch nájdeme množstvo firiem, ktoré sa zaoberajú úpravou a tvorbou záhrad.

Pre niekoho nepredstaviteľný luxus, pre iného samozrejmá a nevyhnutná vec. Ak človek potrebné prostriedky nemá, musí si pomôcť sám. Ak si však objednáte záhradu aj v renomovanej firme, mali by ste mať dopredu jasnú predstavu o tom, čo chcete, čo sa vám páči, v akom čase a na aký účel mienite záhradu využívať.

Trocha praxe

Pre tých, ktorí to nevedia: krajinnej a záhradnej architektúre sa venuje normálne vysokoškolské štúdium a v tejto oblasti je stále mnoho inšpirácií či už v historických záhradách alebo v nových trendoch. Do našich končín prichádzajú nové rastliny z iných kútov zeme, ktoré treba vedieť skombinovať s našimi odrodami tak, aby vytvárali harmonický celok a zároveň si navzájom neubližovali. Tak ako ľudia aj niektoré rastliny nemajú "rovnakú krvnú skupinuŽ a ich výsadba v tesnom susedstve sa môže skončiť fiaskom.

Záhrady už v staroveku

Z histórie poznáme veľa typov záhrad – v Oriente sa im pripisoval význam už v časoch, keď v našich končinách ľudia na estetiku pri úprave okolia svojho obydlia ešte ani nepomysleli. V Európe sa prví venovali záhradám Rimania, výrazné bolo geometrické členenie renesančných záhrad či záhrad francúzskeho klasicizmu. Úplným opakom je umenie japonských záhrad, ale to už je téma na niekoľko hrubých zväzkov.

U nás sa v poslednom období rozvíja najmä typ anglickej záhrady. Jej charakteristickou črtou je, že vychádza z prírodnej voľnej krajiny, ktorú sa snaží preniesť na prostredie okolo nás. V podstate okolie nášho domu je v tomto ponímaní zmenšenina krajiny, ktorá sa nám páči, ktorú by sme chceli mať okolo seba. Tak ako v šírej krajine, aj tu by sme mali mať zastúpené štyri základné živly: zem, voda, vzduch a oheň.

Zem

Nepredstavuje ju len pôda, do ktorej je všetko zasadené. Zem predstavujú všetky výrazné a "ťažkéŽ prvky – múriky, schody, mostíky či skalky, kamene osadené voľne do trávnika alebo svahu, staré stromy alebo aj masívne drevo lavičiek. Chodníky môžete vybetónovať a vydláždiť, ale dajú sa spraviť len osadenímkameňov či diskov z priečne narezaných pňov dookola obrastených trávnikom.

Menšie prvky potrebujú pevnejšie lôžko, aby sa nepohybovali a nerozostupovali. Môžete ich čiastočne lemovať múrikmi alebo palisádami, pomocou ktorých sa dá dosiahnuť aj mierne vertikálne členenie plochy. Vo výklenkoch alebo špárach medzi kameňmi sa dobre vynímajú drobnejšie trvalky.

Voda

Je úžasná vec. Ak nemáte to šťastie, že vám cez pozemok alebo v tesnej blízkosti preteká prírodný potok, je vhodné vytvoriť aspoň maličkú oázu s vodou. Nemusí to byť práve fontánka ani umelé jazierko či potok, stačí spraviť napájadlo pre vtáky vytesané z prírodného kameňa alebo sústavu veľkých hlinených nádob s vodou, pretekajúcou kaskádovite ich stupňami.

Vzduch

Znamená priestor, možnosť voľne dýchať, prístup svetla… Husto osádzaná časť potrebuje protipól – plochu čistého trávnika či vydláždenú terasu. Treba ich vhodne skombinovať, priveľa svetla a rovnej plochy pôsobí stroho, chladne a začne po čase unavovať.

Oheň

V našich končinách sa udomácnil nielen ako alternatívne kúrenie, ale čoraz viac sa ho snažíme zakomponovať do exteriérového obytného priestoru. Vytvárame pri dome terasy so sedením, kde sa dá rozložiť gril na drevené uhlie alebo priamo staviame kozuby s ohniskom na grilovanie či dokonca chlebovou pecou.

Ohňu treba pripraviť závetrie a lôžko, v ktorom sa usídli, mal by byť spútaný (obklopený) zemou, teda kameňom alebo tehlou.

debata chyba