Hustý a svieži trávnik je snom záhradkára

Hustý a svieži trávnik je ozdobou každej záhrady. Keď ho začnete po zime prebúdzať k životu, musí sa najskôr "poriadne nadýchnuť".

09.05.2011 12:52
beh - dieťa - trávnik - pohyb Foto:
Ilustračné foto
debata

V tom mu pomôže prevzdušňovanie trávy, ktoré zbaví trávnik nežiaducej plsti a ku korienkom sa tak s prvými jarnými slnečnými dňami dostanú potrebné živiny, voda a vzduch.

„Ak túžite po skutočne dokonalom zelenom trávniku, tak sa bez "záhradného doktora“ v podobe moderného kvalitného vertikutátora nezaobídete. Len s jeho pomocou šetrne odstránite dusiace vrstvy zložené zo zvyškov pokosenej trávy, machov a buriny," odporúča Jaroslav Zajac zo spoločnosti Mountfield.

Trávnik vyživujte

Po zime sa objavia na trávniku holé miesta. Treba ich dosiať a na celú plochu naniesť štartovacie hnojivo. Pri výbere osív sa rozhodne oplatí staviť na kvalitné trávne odrody s minimom nečistôt a vysokou klíčivosťou. „Rozhodne sa na ňom nevyplatí šetriť,“ hovorí Monika Vondrášková, špecialistka na osivá.

Ideálnymi osivami sú zmesi, ktoré zabezpečia, že vám tráva nerastie do výšky, ale do šírky. Mačina je potom hustejšia a pri kosení je oveľa menej odpadu. Rovnako dôležitý je aj správny výber hnojiva.

Vhodné sú osivá s dlhodobým účinkom, pri ktorých nehrozí prehnojenie a možné spálenie trávnika. Naopak, všetky potrebné živiny do zeme uvoľňujú postupne.

Životodarná voda

Sviežo zelený trávnik sa nezaobíde bez kvalitného zavlažovania. Najnovšie systémy sa šikovne schovávajú pod povrch a medzi porastom, sú nenáročné na údržbu a poslúžia niekoľko rokov. Pokiaľ na zavlažovanie pôjdete múdro, môžete využiť dažďovú vodu, ktorú do zavlažovacieho ústrojenstva dodá kvalitné záhradné čerpadlo. To sa v spojení s automatickými vodnými hodinami postará o zavlažovanie vo vami zvolenom čase, napríklad aj vtedy, keď sa vám to nehodí (skoro ráno alebo v noci, počas dovolenky a podobne).

Automatické závlahové systémy sa už oplatí inštalovať na záhrady od rozmerov 100 m2 a viac. Každý, kto má krásny trávnik pri svojom dome alebo na záhrade, si ho chce užiť a nie tráviť denne aj hodinu svojho času ručným zavlažovaním svojho trávnika. A ten, komu to páli a chce dlhodobo finančne ušetriť na platbách za vodu, ten pre závlahu trávnika využije najmodernejší trend v podobe spojenia závlahovej automatiky a záhradného čerpadla využívajúceho vodu zo studní alebo dažďovú vodu.Pravidelné kosenie

Pravidelné kosenie je alfou aj omegou dobre vyzerajúceho trávnika. Ponuka všemožných kosačiek je na trhu vskutku bohatá. Pre vytvorenie a následnú údržbu pravého „angličana“ nie je však možné odporučiť nič iné než rotačné kosačky. „Moderné rotačné kosačky ponúkajú celý rad prospešných funkcií a technických vymožeností od pojazdu cez nastavenie kosenia výšky trávy až po mulčovanie,“ poukazuje Tomáš Boukal, odborník na techniku, na technické vymoženosti rotačných kosačiek, ktoré využívajú hneď niekoľko systémov kosenia v jednom stroji.

Automatické viacrýchlostné pojazdy vás zbavia pri moderných kosačkách na trávu namáhavého tlačenia a navyše rýchlosť prispôsobia vašej chôdzi. Systém mulčovania a recyklácie za vás vyrieši problém, kam s pokosenou trávou, trávnik taktiež pohnojí a zabráni jeho vysýchaniu.

debata chyba