Američania kvôli kríze objavujú čaro zeleninových záhrad

Američania si poslednej dobe čoraz viac pestujú zeleninu na vlastných záhradkách. Môžu za to neisté vyhliadky ekonomiky, vysoké ceny v obchodoch, ale aj snaha jesť zdravo.

11.09.2011 13:08
ruka, práca, zem, záhrada, pestovanie, farma,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Záujem o záhradkárčenie je taký veľký, že mnoho záhradkárskych kolónií zaviedlo čakacie listiny a kurzy pestovania majú plno. Na novom trende zarábajú aj predajcovia semien a záhradnej techniky, uviedol denník The New York Times.

„V zemi sa tu rýpe oveľa viac ľudí ako predtým,“ povedala denníku šesťdesiatjeden­ročná Wanda Hamiltonová z Kentucky, pre ktorú je záhradkárčenie celoživotným koníčkom. „Môže za to ekonomika. Ľudia si jednoducho už nemôžu dovoliť nakupovať v obchode,“ dodala. Sama, naopak – rovnako ako mnoho ďalších pestovateľov – predáva svoje prebytky na farmárskych trhoch.

Podľa profesora univerzity v Kentucky Timothyho Woodsa predáva svoje výpestky na týchto trhoch stále viac vidiečanov, ktorí si tak privyrábajú. Len vo východnej časti tohto štátu sa tak počet farmárskych trhov od roku 2004 zdvojnásobil. Trhy priťahujú zákazníkov, ktorí chcú nakupovať veľké množstvo zeleniny za čo najnižšie ceny.

Svoje úlovky si potom zavárajú či sušia na neskoršiu spotrebu. Vidiecke trhy sa tým podľa Woodsa líšia od mestských, kde ľudia v porovnaní s vidiekom obvykle platia dvojnásobné ceny a zeleninu či ovocie väčšinou hneď spotrebujú. „(Na vidieckych trhoch) sa nestretnete s certifikovanými organickými produktami či prepracovaným marketingom. Je to veľmi odlišný svet,“ podotkol profesor.

Učiteľka Rebecca Frazierová vďaka vidieckym farmárskym trhom a vlastnej záhradke znížila svoj účet za potraviny o polovicu. Nedávno napríklad kúpila zhruba 20 kilogramov sladkých zemiakov za desať dolárov, čo je zlomok ceny, ktorú by zaplatila v obchode. „Mám dvakrát viac jedla za oveľa menej peňazí,“ podotkla.

Záhradky sú stále viac populárne aj medzi seniormi, pre ktorých predstavujú odpoveď na finančnú neistotu spojenú s dôchodkom. Napríklad päťdesiatšesťročná Brenda Engleová a jej 64-ročný manžel Leon sa tak už teraz snažia prispôsobiť svoj rodinný rozpočet výšku budúceho dôchodku. Vypestovali si napríklad ročnú zásobu fazule. „Chceme byť sebestační,“ hovorí Engleová. Záhradka pre ňu však nie je len zdrojom úspor, ale aj odpočinku. „Keď som na záhrade, zabudnem na svet,“ hovorí.

Rastúci počet amerických záhradkárov je zároveň dobrou správou pre predajcov záhradníckych potrieb a techniky. V posledných dvoch rokoch zaznamenali výrazne vyššie predaje. „Naše tržby prudko vyleteli nahor,“ hovorí napríklad George Ball, šéf spoločnosti Burpee, ktorá je jedným z najväčších predajcov semien v USA. Rastový trend podľa neho začal v čase kolapsu banky Lehman Brothers v roku 2008, ktorý do amerických peňaženiek vniesol neistotu.

debata chyba