Rez viniča už prebieha aj v najsevernejších vinohradoch

Základný rez viniča zamestnáva v týchto dňoch aj vinohradníkov v chotári obce Brekov v okrese Humenné. Nachádzajú sa tam najsevernejšie registrované vinohrady na Slovensku.

02.03.2013 11:30
Buďte krásna - vďaka hroznovému jadierku Foto:
Ilustračné foto
debata

„S prácami sme začali 1. februára. Perspektívne by sme mali do polovice marca dokončiť základný jarný rez, následne sa budeme zameriavať na vyväzovanie viniča,“ informoval jeden z brekovských vinohradníkov Milan Mihaľko.

Prebiehajúcim prácam vo vinohrade pripisuje veľký význam: „Rez je veľmi dôležitý, pretože ním diktujeme viniču, ako bude rodiť v tejto sezóne. Dĺžka jednotlivých prútov, ťažňov, sa určuje kvôli tomu, aby sme v podstate stanovili počet strapcov a tým pádom rodivosť, aby sme kmeň nepreťažili a aby mohlo hrozno bez problému dozrieť a dosahovať potrebnú kvalitu.“

Vinohrad je podľa Mihaľkových slov momentálne v dobrej kondícii: „Nemali sme tu veľa snehu v uplynulých mesiacoch, drevo je pekne prezimované, vyzreté, takže radosť robiť.“

Vinohradníci z Brekova si prajú, aby sa ich tohtoročná práca spolu s priaznivými poveternostnými podmienkami podpísala pod podobné úspechy, aké zaznamenali v roku 2012. „Uplynulá sezóna bola vynikajúca, hrozno malo vysokú cukornatosť. Podarilo sa nám vyprodukovať tri bobuľové výbery, v portfóliu máme ďalej neskorý zber, ako aj výber z hrozna,“ priblížil Mihaľko.

Na ploche vinohradov pri Brekove sa darí viacerým bielym a modrým odrodám viniča. Ide napríklad o Müller Thurgau, Chardonnay, Sauvignon blanc, ale aj o Frankovku modrú či Cabernet Sauvignon.

debata chyba