Prichádza jar, upracte si záhradu

Záhradkári ožívajú a s nimi aj ich záhrady. Práve teraz je najvyšší čas skontrolovať záhradné náradie, dokúpiť osivá, hnojivá a pripraviť kvetináče a dostatok zeminy na presádzanie.

13.04.2013 12:47
debata

Treba vytiahnuť aj malých pomocníkov a odstrániť všetko, čo v záhrade nepotrebujete. Keď sa skončia mrazy, dajte aj pôde „nadýchnuť“ sa.

Kultivátory sú určené pre všetkých záhradkárov, vinohradníkov alebo chalupárov. Používajú sa na kyprenie pôdy pre budúci záhon. Platí tu jednoduché pravidlo: čím lepšie bude pôda upravená, tým sa viac môžete tešiť na bohatšiu a kvalitnejšiu úrodu.

Kultivátor si vyberajte aj podľa sortimentu príslušenstva. Dnes sú na trhu kultivátory, ktoré sa vďaka príslušenstvu stávajú univerzálnymi strojmi s takmer neobmedzenými možnosťami. Môžete k nim pripojiť napríklad odmachovač, pluh na oranie, vyorávač na zemiaky, zarovnávač okrajov.

Pri „upratovaní“ následkov zimy nezabúdajte odstrániť nežiaduce kríky alebo stromy, ale ich aj zastrihnúť. Práve pri zastrihávaní sa odstraňujú odumreté a poškodené vetvy alebo výhonky napadnuté chorobami. Výsledkom je presvetlenie a prevzdušnenie koruny stromov, a teda podpora nového rastu kvalitných plodov.

Jarné zastrihávanie sa týka jadrového ovocia, kôstkovíc a bobuľovín. Každé zastrihávanie a prerezávanie sa musí stihnúť do času, keď začnú pučať púčiky, teda približne do konca marca. V období, keď púčiky už začnú pučať, až po úplné rozvinutie listov, strom totiž spotrebuje veľkú časť svojej energie, ktorú si uschoval, a akékoľvek poškodenie, vrátane rán spôsobených zastrihávaním, vedie k zbytočným stresovým situáciám, ktoré ich oslabujú.

Základom každého jarného zastrihávania sú kvalitné nožničky a pílka. So správnym náradím je zastrihávanie jednoduchšie a rýchlejšie. Dôležité pritom je, aby rezy zostali hladké, s čistými a nerozstrapkanými okrajmi. Tým sa zníži riziko možných chorôb.

Počas zimy niektoré konáre alebo aj samotné stromy nevydržia nápor snehu. Preto na začiatku jari nezabudnite upratať aj tieto následky. Pomôže vám pri tom kvalitná motorová píla. Pri jej výbere berte do úvahy výkon, efektivitu, bezpečnosť, ergonómiu a odolnosť. Nie je vždy najvýhodnejšie kupovať pílu s veľkým výkonom. Najmä pokiaľ režete drevo iba na jar a na jeseň. Okrem výkonu treba brať do úvahy aj jej hmotnosť. Ak nemáte skúsenosti s pílou, ľahký stroj sa bude ovládať ľahšie a nízku váhu oceníte aj pri dlhšom rezaní. Medzi ďalšie kritériá pri výbere patrí vyváženosť, vysoko umiestnené ťažisko a prepracovaný systém tlmenia vibrácií.

Krovinorezy a vyžínače sú ideálne na boj s vysokou trávou aj divým porastom a nevyhnutným pomocníkom na miestach, na ktoré sa s bežnými kosačkami alebo traktormi nedostanete. Oceníte ich predovšetkým na strmých plochách, okrajoch trávnikov, členitých terénoch a ďalších ťažko dostupných miestach. Vysoká tráva alebo žihľava pre ne nepredstavujú žiadnu prekážku. S výkonnejšími krovinorezmi navyše zvládnete vďaka nožom pokosiť aj krovie či náletové a drevnaté rastliny.

Pri práci s nimi používajte vždy ochranné okuliare alebo štít, zabránite tým nebezpečnému zraneniu z odletujúcich kamienkov a častí rastlín. Nezabudnite tiež na rukavice tlmiace vibrácie, pevné topánky a chrániče sluchu. Pri moderných typoch krovinorezov a vyžínačov je kladený veľký dôraz na ergonómiu a pohodlné používanie. Rukoväť stroja býva tvarovaná do tvaru „D“, zvyšuje voľnosť pohybu pri práci, uľahčuje obsluhu. Vyhľadávajte tie, ktoré sú ľahko ovládateľné. Práca s krovinorezmi alebo vyžínačmi je často náročná, namáha sa najmä chrbtica, a práve ovládateľnosť je jednoduchšia, ak má prístroj čo najnižšiu hmotnosť a je precízne vyvážený.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba