V záhrade platí - ani kvapka nazmar

V záhrade šetríme každou kvapkou vody. Využitie dažďovej vody je nielen lacné a ekologické, ale najmä ju môže využívať každý z nás.

26.04.2013 11:31
Záhrada, tráva, dáždnik, dážď, počasie, jar Foto:
Ilustračné foto
debata

Napriek tomu, že sa hovorí, že dažďová voda nie je „čistá“, nie sú v nej obsiahnuté nepriaznivé látky pre rastliny ako v prípade chemicky ošetrovanej vody. Je tak vhodná na polievanie nielen záhradných, ale aj izbových rastlín. Nech však dažďovú vodu použijete na čokoľvek, vašou základnou výbavou bude kvalitný filter, zberná nádoba, prípadne čerpadlo.

Zberná nádoba po domácky

Zbernú nádobu nemusíte kupovať. Môžete využiť starší sud s dostatočným objemom. Mal by byť dostatočne veľký. nádobu umiestnite na pevný a rovný povrch. Neodporúča sa umiestniť ju tam, kde by na ňu svietilo slnko. Voda by totiž mala byť dostatočne chladná.

Pri teplote nad 15 °C sa totiž rýchlo rozmnožujú baktérie. Odborníci neodporúčajú použiť ani kovovú nádobu na zber dažďovej vody. Oceľ totiž s vodou reaguje a po čase môže korodovať. Dažďovú vodu možno zachytávať napríklad vo vonkajšej cisterne, ktorá sa zabuduje počas stavby do šachty. Zberná nádoba by mala byť „vyzbrojená“ kohútikom v spodnej časti, aby ste si rýchlo a jednoducho mohli naplniť krhlu.

Kupovaná zberná nádoba

Ak doma nemáte žiadnu vhodnú nádobu, môžete ju kúpiť. V obchodoch majú rôznorodé dekoratívne tlakovo impregnované nádoby z dreva, ktoré dokážete zladiť s vašou záhradou.

Moderné zberné nádoby majú jednoduchú inštaláciu vďaka špeciálnej drevenej spojovacej technike. Na zimu si ju tak môžete ľahko zložiť a nezaberie vám ani veľa priestoru. Fólia, ktorá je použitá na zachytenie vody, je vystavená poveternostným vplyvom, mala by byť preto odolná voči UV žiareniu s možnosťou opravy pri prípadnom prederavení.

Pri voľbe vhodnej nádoby nezabudnite na zakrytie dažďového zberača. Ten chráni pred znečistením, ako aj tvorbou rias. Súčasne by sa mal ľahko odklápať pre manuálne naberanie vody, ako aj zamkýnať pred deťmi.

Zberný filter

Aby bola dažďová voda, ktorá sa zberá do dažďového zberača, čistá, potrebujete zberný filter. Zachytáva nečistoty a filtruje dažďovú vodu. Aby filter plnil svoju úlohu, nezabudnite ho pravidelne čistiť. Dnes na trhu nájdete filtre od najrôznejších výrobcov. Moderné typy môžu obsahovať poistku proti pretečeniu alebo spínač na zapnutie a vypnutie zberania dažďovej vody.

Čerpadlo do suda

Ak chcete využívať v záhrade dažďovú vodu, nezabudnite aj na čerpadlo do suda. Vďaka nemu si výrazne uľahčíte prácu so zalievaním záhrady. Čerpadlo totiž umožňuje plynulú reguláciu prietoku vody pomocou regulačného a uzatváracieho ventilu.

„Ponorné tlakové čerpadlá do suda sú dnes tiché a často vybavené 2-stupňovou čerpadlovou mechanikou, plavákovým spínačom a poistkou chodu,“ vysvetľuje Jiří Hlaváček. „Ak si budete vyberať čerpadlo do suda, hľadajte čerpadlo s teleskopickou rúrkou na bezpečné zavesenie na okraj suda. K čerpadlu je možné pomocou záhradných hadíc pripojiť zavlažovače, postrekovače.“<PE>

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december