Záhradkárom sa začína najkrajší čas

Aprílom začína najkrajšie ročné obdobie na ktoré sa záhradkári tešia najviac. Sortiment kvitnúcich drevín sa rýchlo rozširuje. Pribúda okrasných drevín, nízkych trvaliek a najmä skalničiek. Začínajú kvitnúť dvojročné – sirôtky, sedmokrásky...

27.04.2013 09:51
Záhrada, jar, sadenie, bývanie, kvety Foto:
Správnym spôsobom pestovania môžeme rastliny tak posilniť, že dokážu parazitom aj samy vzdorovať.
debata

Z drevín sú v tomto období najvýznamnejšie: zlatovka, s ktorej rozkvetom sa začína fenologická jar, ďalej dulovec, ríbezľa krvavá, šácholan, kéria, sakura, rozkvitajú prvé skoré rododendrony a ďalšie.

Najlepšie pestovateľské výsledky dosiahnu tí, ktorí vytvoria pre záhradné rastliny čo najvýhodnejšie podmienky. Predchádzanie problému je navyše vždy lepšie. Správnym spôsobom pestovania môžeme rastliny navyše tak posilniť, že dokážu parazitom aj samy vzdorovať.

Platia tieto pravidlá: V pestovateľských, spravidla ročných, plánoch vždy treba pamätať na striedanie kultúr a rastlín bez výnimky. Pestovanie vyšľachtených rezistentných odrôd a sadieb od uznávaných šľachtiteľov znižuje možnosť napadnutia chorobami.

Aj rastliny majú svoje potreby. Preto je dôležité stále zlepšovať pôdnu štruktúru a úrodnosť, predovšetkým doplňovaním organických látok pomocnými látkami, zálievkou, vyváženým hnojením a po niekoľkých rokoch vápnením. Dôležité je zmiešané pestovanie nepríbuzných druhov rastlín, tieto si navzájom pomáhajú a podporujú sa vo vzraste aj v odolnosti. Priebežne sa treba zbavovať buriny a chorých rastlín.

Aj napriek veľkým úspechom v oblasti biologickej ochrany a šľachtenia rastlín nemožno úplne nahradiť chémiu v boji proti chorobám a škodcom. Dobré je, že pribúda chemických prostriedkov proti určitým škodcom, šetriacich však ostatný užitočný hmyz, včely aj domáce zvieratá.

Ak si chcete ešte dokúpiť niektoré rastliny, treba dávať pozor najmä pri nákupe rastlín v záhradných centrách a hobby marketoch. Aj keď nastala kalendárna jar, pôda je ešte prechladnutá a teplota v noci klesá aj pod mrazu a ak nie sú dobré rastové podmienky pre ponúkané letničky a chúlostivé rastliny, mali by ste sa nákupu za výhodné ceny radšej vzdať. Nakupujte hlavne v overených nákupných centrách – tam je aj menšie riziko nákupu poškodených rastlín, ktoré po výsadbe zdanlivo bez dôvodu hynú.

Základné pravidlá pre vzťah predajca – zákazník sú všeobecne vymedzená zákonom. Predajný doklad každého výrobku musí mať dôležité náležitosti práve pre prípad reklamácie. Pre každý tovar ďalej existujú záručnej lehoty, osvedčenie o pravosti výrobku, tlačená informácie o spôsobe pestovania rastliny, účtenka. © AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december