Plot podľa vlastnej fantázie

S jarou sa hlási o pozornosť a údržba živých plotov. Možno by bol na strihanie plotov naj lepší hrdina amerického filmu Nožnicovoruký Edward. Nie sme však v americkom filme a tak o kríky a ploty sa budete musieť postarať sami.

28.04.2013 08:03
Živý plot, záhrada, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Základom je tvarovanie a pravidelné strihanie, vďaka ktorému plot neprerastie a nezaberá priveľa miesta. Živé ploty sa navyše dajú tvarovať podľa individuálnej potreby či fantázie, takže môžu vytvoriť originálny doplnok záhradnej kompozície.

Aby živý plot pekne rástol a pôsobil zdravým dojmom, je nevyhnutné pravidelné strihanie. Podľa typu dreviny možno ploty upravovať až trikrát za rok. Ihličnany stačí strihať iba raz za rok. Platí však pravidlo, že najvhodnejšie obdobie na strihanie je na prelome júna a júla, keďže v tom čase sa končí jarný rast.

Ďalšie strihanie by malo byť v priebehu augusta, aby sa kríky a stromčeky stihli pripraviť na zimu. O tom, aký hlboký by mal byť rez, rozhoduje predovšetkým bujnosť rastu plota.

Ako si vybrať?

Strihanie živého plota môže byť monotónne a vysiľujúce, pokiaľ nepoužívate správne nástroje. Strihačov plotov je na trhu obrovské množstvo. Len so strojom, ktorý je perfektne vyvážený, má ergonomickú rukoväť, nízku hmotnosť, je bezpečný a má zároveň vysoký výkon, dosiahnete presný a čistý rez.

Pri porovnávaní jednotlivých typov strojov preto myslite aj na to, či sa vám pohodlne drží a či pre vás nie je príliš ťažký. Strihače sa ďalej líšia výkonom a dĺžkou strihacej lišty. Krátke s dĺžkou približne do 200 mm sa hodia na presné a detailné tvarovanie jednotlivých kríkov. Dlhé uľahčia prácu na rozsiahlejších plochách.

„Na trhu si môžete vybrať z klasických ručných nožníc, ale tiež zo strojov na benzínový či elektrický pohon,“ radí Tomáš Nevečeřal zo spoločnosti Husqvarna. „Elektrické strihače sú napájané pomocou elektrického kábla alebo akumulátorom. Akumulátorový pohon dáva rovnakú slobodu bez kábla ako stroj na benzín, zároveň však ponúka tichší chod.“

Nožnice však vyberajte predovšetkým podľa charakteru vášho živého plota. Napríklad v prípade veľmi vysokého alebo ťažko prístupného plota oceníte dlhý dosah, ktorý ponúkajú tyčové strihače. Pri širokom plote vyskúšajte jednostranné strihače s dlhou strihacou lištou. Ak chcete svoj plot tvarovať, bude najlepšou voľbou obojstranný strihač s otočnou zadnou rukoväťou.

Ako strihať?

Začína sa vždy úpravou výšky plota. Najprv si teda zvoľte, do akej výšky chcete plot upraviť. V tejto úrovni upevnite špagát, ktorý uviažete na oba krajné konce plota. Tak sa najľahšie vyvarujete nerovností, ktoré vznikajú veľmi jednoducho a rýchlo.

„Pri strihaní nezabudnite, že aj dolná časť plota potrebuje dostatočný prísun svetla, a teda veďte strih šikmo, aby bola spodná časť plota o niečo širšia ako vrchná časť,“ vysvetľuje Tomáš Nevečeřal.

„Dbajte na to, aby boli všetky vaše nástroje nabrúsené. Pokiaľ budete mať tupé nožnice, zanecháte po reze rozstrapatené končeky vetví a výhonkov, ktoré rastlinu oslabujú a môžu spôsobiť infekciu. Tiež vždy používajte ochranné rukavice, chrániče sluchu a ochranné okuliare.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba