Jarná starostlivosť o stromy

Strihanie stromov má veľký vplyv nielen na jesenný zber, ale rovnako aj na zdravie stromov.

01.05.2013 09:41
Strom, jabloň, strihanie, záhrada, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata

S prácou sa začína vtedy, keď prejdú najväčšie mrazy. Stromy sa po zime preberajú k životu a s prerezaním sa lepšie vyrovnajú. Najprv sa strihajú jadroviny (napríklad hrušky a jablone), kôstkoviny je lepšie prerezávať až v období, v ktorom nehrozia nočné mrazy.

Na otázku prečo strihať existuje jednoduchá odpoveď – z prerezaných stromov vzíde väčšia úroda než z drevín, ktoré trpia nadbytkom vetiev a výhonkov v korune. Strom získa dostatok svetla, púčiky skôr vykvitnú. Plody sú tiež kvalitnejšie, pretože cez zimu uchovaná energia sa po prestrihaní koncentruje do menšieho množstva púčikov.

Všeobecne platí, že sa rezy stromov delia podľa účelu na výchovné (robia sa na mladých stromoch), udržiavacie (rezy stromov na vrchole plodnosti) a omladzovacie. Tento typ rezu je určený na povzbudenie starších stromov, ktoré už prestávajú rodiť. Ako prvý prichádza na rad udržiavací rez.

Pri strihaní a rezaní je najjednoduchšie riadiť sa pravidlom, že konáre, ktoré na jeseň prinesú plody, sú spravidla šikmé. Výhonky, ktoré rastú kolmo nahor a zahusťujú korunu, sa preto režú v mieste rozvetvenia, hneď za vetvovým krúžkom.

Rovnako sa odstraňujú aj výhonky, ktoré sa krížia alebo rastú priamo dole. Na strom takisto nepatria choré a poškodené vetvy. Nezabudnite, že rezané plochy s priemerom väčším než 3 cm by sa mali ošetriť štepárskym voskom alebo stromovým balzamom.

Na prierez použite vždy ostré náradie. Popri klasických nožniciach sú nevyhnutným pomocníkom nožnice s predĺženou rukoväťou. S ich pomocou dosiahnete do väčšej vzdialenosti, dlhé rukoväte súčasne slúžia ako účinné páky umožňujúce prestrihnúť aj naozaj silné konáre. Pokiaľ máte na záhrade vyššie stromy a nechcete strácať čas ustavičným a namáhavým prenášaním rebríka, vybavte sa strihacou kopijou. Práca priamo zo zeme je totiž nielen rýchlejšia, ale tiež bezpečnejšia a pohodlnejšia.

„Na jar zvoľte nožnice s dvoma ostriami, ktoré pri strihaní pôsobia proti sebe. Výsledkom je čistý rez, pri ktorom nie je vetva rozmliaždená,“ hovorí Jiří Hlaváček, produktový špecialista značky Gardena. Naopak, nákovkové nožnice, ktoré majú pevnú spodnú časť so žliabkom, sa hodia na staršie konáre.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december