Dôležitý je jarný postrek ovocných stromov

Jarný postrek ovocných stromov a krov je bezpečnou poistkou proti plesniam a škodcom. Aby bolo toto ošetrenie naozaj účinné, je nevyhnutné postrek správne načasovať, namiešať presný pomer roztoku a používať účinný postrekovač, ktorý dokáže prípravok správne rozptýliť.

04.05.2013 12:00
Stromy, postrek, záhrada, jar, jeseň, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Platí základné pravidlo: čím rozsiahlejšia záhrada a viac rastlín na ošetrenie, tým je výhodnejšie mať postrekovač s väčším objemom. Nemusíte tak často doplňovať nádržku. Do úvahy treba brať aj členitosť terénu a vlastnú fyzickú zdatnosť.

Podľa objemu sa rozlišujú v zásade tri typy postrekovačov. Najpoužívanejšie sú univerzálne postrekovače do jednej ruky s objemom väčšinou od 0,5 až 1,25 litra. Vzhľadom k malej veľkosti a menšiemu rozptylu tekutiny sú ideálne napríklad na izbové kvetiny.

Pri väčších objemoch kvapaliny sa používajú nesené tlakové postrekovače. Ich obsah je väčšinou od 3 do 5 litrov. Sú univerzálnym pomocníkom každého menšieho pestovateľa.

Chrbtové postrekovače s objemom väčšinou 12 litrov sú určené na ošetrovanie väčšieho množstva rastlín na rozľahlejších záhradách. Okrem veľkého objemu je ich výhodou ručná pumpička pri páse, ktorá umožňuje prácu bez toho, aby sa postrekovač dával z chrbta dole.

Uistite sa, že do vybraného postrekovača môžete dať všetky bežne používané typy postrekov, pozor najmä na roztoky založené na olejovej báze. Tie totiž môžu reagovať s tesneniami a kvapalina môže unikať.

„Postrekovače by mali vydržať bežné teploty do približne 40 stupňov. „Pokiaľ však zabudnete postrekovač na slnku, kvapalina sa môže prehriať. Pri vyššej teplote stúpa tlak, natlakovaný postrekovač by sa mohol poškodiť. Dôležité je preto mať postrekovač vybavený pretlakovým ventilom, ktorý udržuje hladinu tlaku,“ objasňuje Jiří Hlaváček, produktový špecialista značky Gardena.

Myslite tiež na dostupnosť náhradných dielcov a príslušenstva. K väčšine tlakových postrekovačov možno dokúpiť predĺženie, prípadne teleskopickú trubicu. Tieto zariadenia umožnia postrekovať do vzdialenejších miest. Napríklad pri moderných tlakových postrekovačoch je možné predĺžiť trubicu až na 150 cm, čo v spojení s výškou záhradníka a dĺžkou jeho paží umožňuje postriekať väčšinu zelene.

Dobrým pomocníkom je tiež rozprašovací herbicídny kužeľ, ktorý zabraňuje rozptylu jemných kvapôčok, a tým aj poškodeniu okolitých rastlín. Postrekovač by mal mať čo najväčší plniaci otvor. Prácu rozhodne spríjemní aj ľahko čitateľná vodoryska. Pri kúpe si neváhajte výrobok vyskúšať. Malo by sa vám s ním jednoducho manipulovať a mal by dobre sedieť.

Popruhy pri chrbtovo nosených postrekovačoch by mali byť mäkko vypchaté. Rovnako tak celkom určite oceníte ergonomický tvar spúšte s možnosťou trvalej aretácie. Všeobecne platí, že po každom striekaní treba postrekovač vypláchnuť vodou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december