Sadíme zeleninu, bylinky a korenie

Do voľnej pôdy vysvievame ďalšie druhy zelenín. Pridáme navyše aj opakované výsevy žeruchy, špenátu, reďkovky, šalátu na rez.

05.05.2013 07:31
Jar, zelenina, bylinky, korenie, kvetináč,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Zo zelenín vysievame okrúhle karotky, neskorú mrkvu na skladovanie, letnú reďkev, paštrnák (ak nie je vysadený v marci), šalátovú a červenú repu, cukrový a dreňový hrášok, listový mangold.

Je potrebné vysádzať aj zeleninu: raný hlávkový šalát, rané kaleráby a veľké giganty, raný karfiol, kel, červenú a bielu kapustu.

Do kvetináčov vysievame v teplejších podmienkach skleníka šalátové uhorky, melóny a cukety. Z byliniek a korenín môžeme pestovať na zeleninovej záhradke tieto druhy: cibuľu zimnú, pažítku, ligurček, chren, mätu, medovku, materinu dúšku a šalviu (pokiaľ nie sú v kvetinovom záhone), tymian, saturejku, yzop, bedrovník, palinu a estragón.

Z dvojročných korenín: petržlen, rascu, aníz, fenikel, koriander a z jednoročných: kôpor, borák, majorán, saturejku, bazalku. Takmer všetky bylinky a koreniny majú rady slnečné stanovište, radšej s priepustnejšou ako ťažšou pôdou. Aromatické budú mať lepšiu kvalitu zo suchšieho stanovištia s minimálnym hnojením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december