Blíži sa čas, keď treba zavlažovať

Letné mesiace sú časom zberu úrody. Aby všetko v záhradke rástlo, treba dať rastlinám vodu.

02.06.2013 09:37
Zavlažovanie, závlaha, krhla, polievanie,... Foto:
Kto by sa ťahal po záhrade s krhlami, keď existuje oveľa jednoduchšie a efektívnejšie riešenie.
debata (3)

Čakať na dážď sa nie vždy oplatí. Nosenie vody v krhle je už nemoderné a najmä namáhavé. Kto by sa ťahal po záhrade s krhlami, keď existuje oveľa jednoduchšie a efektívnejšie riešenie.

Najlepšie je používať systém automatickej závlahy, z hľadiska úspory času a vody je tiež výhodné používať hadice s koncovými postrekovačmi. Kde teda začať? Prvým predpokladom je naozaj kvalitná a funkčná hadica. Najdôležitejšie je mať od začiatku jasnú predstavu o tom, na čo hadicu chceme používať.

„Iná je hadica na ručné kropenie menšej plochy (napríklad hriadky) a iné vlastnosti musí mať hadica, ktorou budete zalievať väčšie trávnaté územie,“ radí Jiří Hlaváček, technický poradca spoločnosti Gardena.

„Hadica, ktorá bude napojená na zavlažovacie zaradenie, bude mať určite oveľa väčšie nároky na prietok vody.“ Napríklad odporúčaná závlaha na jeden štvorcový meter trávnika je denne 5 litrov. Polcólovou hadicou pretečie za hodinu približne 1 200 až 1 400 litrov vody. Na kropenie jahôd tak postačí, no poliatie trávnika s rozlohou 200 štvorcových metrov by s touto hadicou trvalo veľmi dlho. V takomto prípade je lepšie zvoliť trištvrtecolóvú hadicu, ktorej prietok je oveľa väčší.

Dôležitú úlohu hrá tiež celková dĺžka hadice. Pri hadici s menším priemerom sú straty tlaku niekoľkonásobne väčšie ako pri hrubšej, preto pri hadici dlhej vyše 30 metrov by mal vždy byť väčší priemer. Pri hrubšej hadici je limitná dĺžka cca 50 metrov. Dôvodom v tomto prípade nie je len tlaková strata, ale predovšetkým zložitá manipulácia s ťažkou a dlhou hadicou.

Vždy je lepšie vybrať hadicu s väčšou hrúbkou steny. Na lacných hadiciach, pri ktorých sa okrem iného šetrí aj na materiáli, totiž nedržia ani tie najkvalitnejšie rýchlospojky. Pretože hadica nemá dostatočne silnú stenu, pod tlakom sa vyšmykne. Dobrá hadica by mala mať výplet, ktorý sa zásadne podieľa na najdôležitejších vlastnostiach hadice.

„Vďaka nemu sa redukuje tvorba uzlov, hadica lepšie drží tlak a nepraská, výplet je zárukou tvarovej stálosti. Hadica má totiž stály prierez nezávislý od teploty a vedenia napr. okolo stromu,“ objasňuje Jiří Hlaváček. Pri nákupe sa nedajte zmýliť, opletenie totiž býva často iba tlač. Najlepšou kontrolou je prehliadnuť si rez na konci hadice. Tu by pletivo ako jedna z vrstiev malo byť viditeľné.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december