Automatické zavlažovanie pracuje za vás

Automatické zavlažovanie má veľa výhod. S jeho pomocou napríklad docielite optimálnu závlahu.

06.06.2013 09:54
Závlahy, automatické, záhrada, bývanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Nielenže bude rovnomerná na celej ploche, ale vďaka snímaču pôdnej vlhkosti a dažďovému senzoru dostanú rastliny len toľko vody, koľko naozaj potrebujú.

Pre malé a jednoduché trávnaté plochy je možné použiť mobilný nadzemný systém závlahy, pre väčšie a zložitejšie plochy je, naopak, vhodnejšia podzemná závlaha. Podzemné riešenie je jasnou voľbou v prípade, že zavlažovače chcete mať diskrétne skryté pod povrchom. Na vypracovanie cenového návrhu si pre pracovníkov firmy pripravte plán záhrady – ideálny je podklad od záhradného architekta s vyznačením všetkých osadených plôch. Ak nič také nemáte k dispozícii, zhotovte si alebo si dajte zhotoviť nákres v mierke 1 : 100.

Na návrh automatickej závlahy je tiež potrebné určiť zdroj vody. Ak to je studňa, stačí opísať údaj na štítku čerpadla. Zdanlivo komplikovanejšia môže byť situácia, ak budete brať vodu z vodovodu. Existuje však jednoduchý postup. V mieste budúceho odberu vody zmerajte, za koľko sekúnd vytečie 10 l vody (môžete použiť obyčajné vedro, v ktorom si vyžadovaný objem označíte) – od tohto čísla sa potom odvodí kapacita zdroja, vysvetľuje Jiří Hlaváček, technický poradca značky Gardena.

Po odsúhlasení projektu a cenovej ponuky prídu na váš pozemok pracovníci firmy, vyložia potrebný materiál a začne sa samotná inštalácia. Všeobecne platí, že pre rodinný dom so záhradou do približne 500 štvorcových metrov inštalácia trvá 2 – 4 dni.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba