Dobrú úrodu treba vhodne uskladniť

Na záhrade sa práce koncom leta vôbec nekončia. Po zbere úrody zasa treba myslieť na budúci rok. Podľa vývoja počasia môžete v neskoršom termínoch skúsiť priamy výsev odolných letničiek vonku na chránených miestach.

22.09.2013 09:34
záhrada, tekvice, jeseň Foto:
Ilustračné foto
debata

Prezimujú buď v štádiu mladých rastlín, alebo vzchádzajú v predjarných termínoch a získavajú tak veľký vývojový náskok. Na jar potom veľmi skoro začnú kvitnúť. Tie, ktoré na záhone vyklíčia už na jeseň, je vhodné prípadne popretrhávať a pred silnejšími mrazmi chrániť čečinou. Teda až v novembri alebo decembri.

Odborníci radia včas vybrať zo zeme hľuzy a cibule všetkých chúlostivých rastlín a po ošetrení ich uložiť na mieste, kde nie je mráz. Napríklad begónie, montbrécie, frézie, tigricu či Jakubskú ľaliu. Pri gladiolách (mečíkoch) je dôležité vylomiť vňať a hľuzy rýchlo presušiť na slnku (aby ich nenapadla pleseň). Potom ich očistite a rozdeľte na malé a veľké hľuzy. Skladujte ich oddelene.

Uvoľnené pareniska alebo plochy v nevykurovaných skleníkoch a fóliovníkoch môžete využiť pre výsadbu raného šalátu, kalerábu a výsev reďkovky alebo špenátu pre zber v októbri až novembri.

V tomto období sa končí zber posledných plodov teplomilnej zeleniny. Pre dozrievanie plodov paradajok bude potrebná izbová teplota, v ktorej ich umiestnite a pravidelne kontrolujte – môžete priložiť aj zrelé jablká, ktoré vydychovaním etylénu dozrievanie urýchlia. Svetlo už nie je dôležité. Zeleninovú papriku pozbierame a spotrebujeme, lebo je jemnejšia.

Október je posledným mesiacom, v ktorom záhradu zdobí väčšie množstvo rozkvitnutých rastlín. Vplyvom rýchleho znižovania teplôt však rýchlo odkvitajú alebo ich kvety zničia prvé jesenné mrazíky. Medzi poslednými odkvitajú ruže, kvitnú neskoré odrody plamienkov. Výrazne ešte kvitnú vresy.

Drevinám sa postupne vyfarbuje lístie do palety farieb, ktorú môže ponúknuť len toto ročné obdobie, a farebné plody niektorých druhov vytrvávajú dlho do zimy, zatiaľ čo pri iných sa ich krása skončí skorým opadaním po dozretí. Október a november sú potom obdobím chryzantém.

Október je však aj mesiacom prípravy viniča na prezimovanie. Suchom poškodené kríky, ktoré doteraz úplne nezaschli, je potrebné dôkladne zavlažiť, aby sa dobre pripravili na prezimovanie. Na neskorých odrodách viniča sa môže na niektorých strapcoch objavovať sivá hniloba. Tú však ocenia vinári, pretože zvyšuje kvalitu vína.

V záhrade sa zberajú plody poslednej odrody jabloní. Odrodová skladba jabloní je dnes už veľmi pestrá a každoročne sú registrované nové ďalšie odrody. Jablone nepatria medzi samoopelivé druhy a sú odkázané na vhodných opeľovačov. Na každú jednu materskú odrodu treba počítať s 2–3 otcovskými odrodami, nachádzajúcimi sa v blízkosti a kvitnúcimi v rovnakom čase.

Na skladovanie vyberajte iba kvalitné ovocie, ktoré by ste nemali uchovávať v susedstve zemiakov, repy a podobne. Práve tak nevhodné je skladovať v tej istej miestnosti aj zeler, cibuľu, pór, cesnak a podobnú zeleninou s výraznou vôňou, pretože jablká môžu tieto pachy prijímať. Ideálnymi podmienkami na skladovanie je potom chladno, bez mrazu. Zelenina neznáša vlhko. © AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ Čo s pareniskom Nepoužitú zeminu vyvezte na kopu a nechajte ju cez zimu premrznúť. Vyvezené parenisko môžete využiť pri zakladaní niektorých zelenín s koreňovým balom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #záhrada #jeseň #práce na záhrada