Kvety babičiek víťazia ako hlas prírody

Éra exotických kvetov sa skončila, v móde sú kvetiny z babičkinej záhrady.

29.09.2013 09:23
Victoria regia, kvety Foto: ,
Súťaž študentov vyhrala Evelyn Mariassy, maturantka piešťanskej Strednej odbornej školy záhradníckej.
debata

Najžiadanejšie kytice sa dnes viažu z pivoniek, gladiol, georgín či ľalií, alebo naplno rozkvitnutých ruží s vejárom poľných tráv. Tento trend potvrdili aj septembrové už 20. Majstrovstvá Slovenska vo floristike Victoria regia v Piešťanoch.

Všadeprítomná kríza sa prejavuje šetrením. Racionálnejšie sa nakupujú potraviny, zvažujú sa výdavky do kina, divadla, aj na krásne kytice, ale ľudia si ich stále doprajú. Peňaženky im otvárajú majstri floristi, ktorí nadchýnajú publikum vzrušujúcimi kvetinovými kompozíciami. Piešťany oslavujúce 900. výročie svojho vzniku aj ich hostia, padli k nohám skvelých floristov.

Kvety, márna vec, priťahujú ľudí ako včely a motýle nevyčerpateľnými kombináciami farieb, vôní a tvarov. Florista Michal Haut, jeden z porotcov Victorie regie pomenoval túto príťažlivosť kvetín prirodzenou ľudskou túžbou po kráse.

„Nič v prírode ju nevie lepšie vyjadriť ako kvet. Dnes sme svedkami veľkého návratu ľudí k obyčajným vidieckym kvetinám,“ hovorí Michal Haut. Tvrdí, že ľudia sa inštinktívne obklopujú kvetmi preto, aby si našli cestičku späť do prírody, s ktorou dlho žili v súlade. Uvedomujú si, že sa stali rukojemníkmi síce pohodlného, ale studeného sveta plného chrómu a skla. Najľahšie z neho vyslobodzuje jednoduchá kytica kvetov, od ktorých je už len skok k rôznym kvetinovým kompozíciám.

Slovenská floristická tvorba nehľadiac na krízu prežíva šťastné obdobie. To, že ľudia hľadia viac na každý cent, núti majstrov kvetinárov k väčšej vynachádzavosti a keďže trendom sú v celej Európe obyčajné kvetiny starých rodičov, Slováci sa ocitli vo svojom živle.

Zdalo by sa, že je to voda na mlyn pre domácich pestovateľov kvetín. Tých je však ako šafranu. „Mám troch štyroch slovenských dodávateľov, ale až 70 percent kvetov nakupujem z Holandska,“ vysvetľuje pomery na trhu s kvetmi Michal Haut. No tak ako medzi potravinami aj medzi kvetmi sú dnes „in“ pôvodné slovenské kvety. A to dokonca aj ruže.

Cesta „čerstvej“ ruže z holandskej burzy na pult kvetinárstva trvá napriek dokonalej logistike takmer týždeň. Najprv ju odrežú v africkej Keni či juhoamerickej Kolumbii, potom letecky dopravia do Holandska a odtiaľ kamiónom do slovenského veľkoskladu. Zato rodina kvetinára Tamása Virága z Eliášoviec na Žitnom ostrove reže ruže skoro ráno a už predpoludním ich Michal Haut predáva v Bratislave.

Na Victorii regii súťažili žiaci základných škôl, študenti stredných a vysokých škôl a profesionáli. Zadosťučinením pre piešťanských organizátorov boli hneď dva majstrovské tituly. V kategórii žiakov vyhrala Terézia Režná zo 7. ZŠ v Piešťanoch a súťaž študentov Evelyn Mariassy, maturantka piešťanskej Strednej odbornej školy záhradníckej. „Oproti iným stredným odborným školám máme jednu veľkú výhodu – na našu sa hlásia deti, ktoré už majú jasno v hlavách, kým chcú byť,“ povedala Eva Stručková, riaditeľka piešťanskej záhradníckej školy. Víťazstvo Evelyn Mariássy považovala za symbolický darček k 45. výročiu ško­ly.

Evelyn Mariássy pochádza z Rožnavy. Rodičia majú kvetinárstvo a prosperujú, hoci v bývalom baníckom meste je vysoká nezamestnanosť. Ľudia však na kvety podľa Evelyn, ktorá si chce raz otvoriť vlastné kvetinárstvo, nezanevreli. „Doma som sa veľa naučila, ale správnu techniku viazania kytíc a rozhľad som získala až v škole, a to aj vďaka profesorke pani Marte Rybovej. Aj ona má podiel na mojom víťazstve,“ podelila sa s úspechom mladá floristka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #záhrada #kvety #Victoria regia