Ekologický kúpeľ vo vlastnom bazéne? Možné to je

Najlepším ekologickým ohrievačom je slnko. V našich končinách svieti slnko priemerne 1 400 až 1 700 hodín v roku. Mnohí však slnečné lúče využívame skôr na opaľovanie a prechádzky po prírode. No zamerať sa na slnko ako na alternatívny zdroj energie je u nás finančne menej dostupnou alternatívou. Ale kto by odmietol využiť potenciál slnečného svitu na energiu, ktorou môže ohrievať vodu v bazéne zdarma? Asi málokto.

03.06.2014 06:00
debata (1)

V takom prípade stačí zainvestovať do solárnych ohrievačov vody, ktorými si predĺžite kúpaciu sezónu až na šesť mesiacov, a to všetko bez akýchkoľvek poplatkov. Dokonca je zrátané, že z 1 m2 je možné získať cca 1 100 kWh (kilowatthodina) ročne, takže aj z relatívne malej plochy získate dosť veľký tepelný výkon.

Solárne ohrievače vody budú pre váš bazén veľkým prínosom. Ich výhodou je, že dokážu zvýšiť teplotu vody v bazénoch pod holým nebom až o 6 stupňov Celzia. Určite každého bude zaujímať ekonomické hľadisko. Majiteľ bazéna, ktorý má ohrev vody riešený solárnymi panelmi, využíva energiu slnka a za tú, ako sme spomínali, neplatí.

Tento typ ohrevu vody je vhodný pre všetky bazény. Pokiaľ si podobný prístroj zaobstaráte, určite vás poteší aj jeho jednoduchá montáž, ale aj pohodlná demontáž na konci sezóny. „Samotné solárne panely sa dajú po sezóne uložiť do akéhokoľvek záhradného domčeka či garáže bez väčšieho nároku na skladovací priestor. Zapájajú sa do filtračného okruhu a majú kompaktné rozmery – podľa potreby sa dá za seba napojiť aj viac kusov. Navyše je možné ich jednoducho umiestniť na stojany, ktoré umožňujú vhodné nasmerovanie voči slnku,“ vysvetľuje Jaroslav Pištěk, odborník na bazénové technológie zo spoločnosti Mountfield.

Aby bol váš bazén dokonalým miestom pre relax, skúste si jeho okolie skrášliť praktickými doplnkami. Relaxačné ležadlá na opaľovanie či odkladací stolík s pultom pre prípravu osviežujúcich drinkov určite privíta každý. No pokiaľ sa chcete naozaj cítiť ako v luxusných kúpeľoch, nemala by vám pri bazéne chýbať sprcha. A verte alebo nie, aj tie už vedia ohriať vodu pomocou slnečných lúčov. Stačí ak si ju umiestnite k bazénu alebo hocikde v záhrade. Dokonca nepotrebujete ani bazén, stačí ak máte samotnú sprchu, ktorá vás zaručene v letných horúčavách dokonale osvieži.

Solárnu sprchu pohodlne nainštalujete všade tam, kde je prívod vody. Na záhrade pri chate, chalupe či v záhradkárskej zóne. „Voda sa do sprchy privádza bežnou záhradnou hadicou a zhromažďuje sa v zásobníku s objemom až 35 litrov. Zásobník súčasne plní funkciu solárneho kolektoru, ktorý vodu dokáže zohriať rýchlo a zadarmo až na 60 0C,“ dodáva Pištěk. Takto budete mať teplú vodu kedykoľvek k dispozícii a úplne zadarmo.

Z konštrukčného hľadiska sú tzv. zabudované solárne sprchy pripevnené k podlahe alebo bazénu skrutkami. Kvalitnejšie modely majú vo výbave ešte miešacie batérie a v spodnej časti môžu mať zabudovaný ventil pre opláchnutie chodidiel.

Okrem zabudovaných solárnych spŕch existujú aj prenosné. Tie si budete môcť premiestňovať podľa vlastného uváženia. Ich nízky stojan slúži súčasne ako zásobník a ohrievač vody. Pokiaľ by ste si mysleli, že bude mať malú nádrž, ste na omyle. V takejto prenosnej sprche dokážete ohriať až 8 litrov vody. Žiť ekologicky sa teda oplatí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #solár #bazén