Ekológia zasiahla aj záhrady. Koniec benzínovým vychytávkam

Poznáte ten nepríjemný pocit, keď vás pri práci v záhrade obmedzujú káble? Alebo musíte dýchať benzínové výpary? Technologický vývoj v posledných rokoch priniesol na trh nový prevratný spôsob práce na záhrade bez zbytočných obmedzení. Sú ním akumulátorové výrobky.

26.06.2014 10:30
záhrada, práca, bývanie Foto:
Práca v záhrade môže byť relaxom, uľahčite si ju.
debata (5)

Benzínové záhradné výrobky už celé roky sú nielen u nás obľúbeným variantom. Ponúkajú štandard, na ktorý sú ľudia zvyknutí. Často si však neuvedomujú nepriaznivé dôsledky ich používania na životné prostredie. Výrobcovia záhradného náradia preto v posledných rokoch dali hlavy dokopy a rozšírili svoju ponuku o akumulátorové výrobky.

Aj keď náradie s batériovým pohonom je na trhu už dlhší čas, až teraz dosiahla technológia vysokú úroveň. Končí sa tak obdobie, keď bol každý užívateľ pri práci s elektrickým náradím obmedzovaný prívodným káblom. Už sa tiež nebudete musieť trápiť so správnym namiešaním palivovej zmesi či skladovaním benzínu. Pri používaní akumulátorových výrobkov nepotrebujete ani jednu kvapku benzínu a napriek tomu získate plnú silu záhradného stroja.

Spočítajte si výhody

Akumulátorová technika vychádza nielen z potrieb ochrany životného prostredia, ale aj profesionálov, ktorí na prácu v mestských a husto osídlených oblastiach potrebujú výkonné a zároveň tiché stroje. Popri týchto požadovaných vlastnostiach sa akumulátorové stroje vyznačujú veľmi nízkymi vibráciami a absenciou priamych emisií. Dôležitá je tiež nižšia hmotnosť a oveľa jednoduchšie používanie, ktoré je výsledkom prepracovanej ergonómie, ovládania a minimálnej nutnosti údržby.

Niektorí výrobcovia garantujú čas prevádzky u riderov až 90 minút bez potreby častej údržby. Výsledkom je žiadne palivo, žiadny olej a žiadny servis remeňa. Ak ste sa rozhodli vybrať si akumulátorové výrobky, odporúčame si ich vybrať od jedného výrobcu. Zväčša totiž akumulátorové výrobky od jedného výrobcu používajú rovnaký typ akumulátora, môžete tak vymeniť akumulátor z jedného stroja do druhého a nerušene pokračovať v začatej práci.

Ako je to s výkonom a výdržou?

Moderné akumulátorové výrobky sú efektívne stroje, ktoré sú poháňané na princípe lítium–iónového akumulátora s napätím 36 V. Akumulátor dnes už dokáže poskytovať vysoký a konštantný výkon, ktorý je podobný klasickým benzínovým strojom. Špeciálne vyvinuté bezkefkové motory v niektorých strojoch majú o 25 % vyššiu účinnosť ako štandardné motory. To znamená, že poskytujú konzistentný krútiaci moment – aj keď kosíte vysokú, hustú alebo mokrú trávu či kríky. Nové typy akumulátorov sa dodávajú s extrémne rýchlou nabíjačkou. Pomáha pritom aj aktívne chladenie, ktoré pri použití výrazne skracuje čas nabíjania.

„Ak máte dva akumulátory, môžete pracovať nepretržite, pretože čas nabíjania je kratší ako doba prevádzky (3,0 Ah = 35 min). V akumulátore je navyše vyspelá elektronika, ktorá riadi proces nabíjania,“ konštatuje Tomáš Nevečeřal zo spoločnosti Husqvarna.

„Ak pri svojej práci úplne nevybijete akumulátor, nemusíte si nad tým lámať hlavu. Akumulátor môžete nabíjať kedykoľvek. Nemajú totiž zabudovaný pamäťový efekt. Rovnako sú chránené pred prílišným vybitím. To je ďalší dôvod, prečo dnes dosahujú úroveň klasického benzínového stroja a plnohodnotne ho nahrádzajú.“ Nech už máte na nákup akumulátorových výrobkov hocijaký dôvod, budete si minimálne istí, že výberom akumulátorových výrobkov získate nielen znížený hluk, vysoký výkon, malé vibrácie a hmotnosť, ale aj ochranu životného prostredia

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #záhrada #trávnik #kosačka