Ako pripraviť záhradu na zimu v 5 krokoch

Je najvyšší čas pripraviť záhradu na prezimovanie, prevzdušniť pôdu, pohrabať lístie, zobrať poslednú úrodu. Už ste niečo z toho urobili?

27.10.2014 07:00
debata

1. Začneme takpovediac od zeme

Úžitkovú pôdu je dobré prevzdušniť – pomocou hrabania, okopávania, rýľovania či orania. Predtým dôkladne vyzbierajte a odstráňte všetky zvyšky – mach, lístie, burina, odpad po úrode zeleniny a ovocia, minimalizujete tak vznik plesní. Môžete si taktiež predpripraviť nový pôdny základ, buď pre vznik záhonov, hriadok, alebo v rámci ľubovoľnej terénnej úpravy záhrady. Novú zeminu môžete zmiešať podľa toho, na čo je určená – s pieskom, hnojom alebo rašelinou.

Ak si chcete udržať trávnik zdravý a pekný, pravidelne hrabte lístie a odstraňujte priebežne mach. Kosiť sa odporúča posledný raz na začiatku novembra, mali by ste nechať trávu vo výške aspoň 5 cm nad zemou. Trávnik s vyššou trávou je odolnejší proti prichádzajúcim zhoršeným podmienkam. Odporúča sa použiť hnojivo s nízkym obsahom dusíka na potlačenie rastu trávy počas zimy, zároveň so zvýšeným obsahom draslíka – aby bola tráva silnejšia a odolnejšia.

2. Uložíte rastlinky na zimný spánok

Rastliny, ktoré máte v črepníkoch, odporúčame preniesť do teplejšieho prostredia. Podľa typu rastliny ich dajte buď do blízkosti okna, alebo tam, kde je minimum svetla. Sú také druhy rastlín, ktoré dobre znášajú aj chladnejšie prostredie, tie môžu zostať vonku. V takom prípade treba chrániť črepník pred prasknutím textíliou a rastlinu umiestniť do závetria k stene. Kríčkové ruže pred mrazom treba ochrániť nahrnutím pôdy ku kmienku kríčka a prikryť ich čečinou.

Cibuľoviny a hľuzovité rastliny pripravíte na zimu tak, že ich opatrne vyberiete z pôdy, odložíte si z nich iba cibuľky, ktoré očistíte, necháte vyschnúť a umiestnite ich do nádobky s pieskom tak, aby sa nedotýkali navzájom. Celú nádobku dajte na zimu do chladu.

Stromy a dreviny prežívajú zimu pomerne odolne a nevyžadujú extra starostlivosť. Listnaté stromy ochránite, ak okolo kmeňa navŕšite zeminu, pri ovocných mladých stromčekoch sa odporúča kmeň potrieť vápnom, aby nepraskal. Ihličnany by sa mali zalievať aj v zime, je vhodné ich aj zväzovať, aby ich prípadne veľa snehu nepolámalo.

3. Dopestujte, čo sa dá, uskladnite, čo sa dá

Veľa plodov dozrieva aj na konci jesene, dopestujte si ešte neskorú reďkovku, ružičkový kel, rebarboru, rôzne druhy tekvíc, chren… Zozbierajte pred prvým mrazom aj nedozreté zelenšie kusy zeleniny, doma väčšina z nich dozreje tak, aby sa dali jesť.

Ovocné plody oberajte s veľkou opatrnosťou, aby sa neobili a nezačali hniť. Tie, ktoré sú mäkké, oddeľte od ostatných a spracujte ich skôr. Vlašské orechy či lieskovce by mali byť v suchu a vetrané, tak sa vyhnete hnilobe. Výsadba niektorých ovocných stromov je vhodná práve v tomto ročnom období, pripravte si miesto, vykopte jamy a môžete sadiť.

4. Upratujte po sebe

V prvom rade vyprázdnite nádoby určené na zber vody, zmotajte a odložte hadice s vodnými čerpadlami. Vyčistite a uskladnite aj kosačku, odporúča sa z nej vypustiť palivo aj starý olej. Po očistení drobného náradia od hliny ho môžete ošetriť tenkou vrstvou oleja. Všetky polievacie kanvice a vedrá odložte do kôlne. „Dlhotrvácne záhradné náradie je povrchovo upravené technikou pozinkovania, takže vydrží všetky nápory počasia, je odolné pri pádoch a najmä nepodlieha korózii. Investícia do kovového náradia sa oplatí, pretože v porovnaní s plastovým je prakticky nezničiteľné,“ hovorí Marcela Tokošová z výrobného družstva Kovotvar.

Wapka nám pomôže jednoducho vyčistiť záhradný nábytok a terasu. Nábytok môžete pred zimou premaľovať, navoskovať, kovové časti naolejovať. Ak sa postaráte aj o gril, ušetrí vám to počas prvých pekných jarných dní veľa času.

5. Čo si na jar pripravíme

Hrabaním lístia a jeho umiestnením na kompost získate prírodné hnojivo pre záhradu. Efektívne tak využijete celkový bioodpad z domácnosti a záhrady. Stačí si zaobstarať klasické otvorené silo alebo plastový kompostér.

Kompostér má výhody, že vyzerá esteticky, keďže je zvrchu uzatvorený vekom, zároveň to neobmedzuje jeho funkčnosť – nemá dno a do kompostu sa dostávajú všetky živiny z pôdy aj s potrebnými baktériami a mikroorganizmami. Ventilom si regulujete prísun vzduchu a kompost vyberáte jednoducho cez dvierka z boku. Takto pripravené prírodné hnojivo je skvelou výživou pre pôdu a úrodu, ktorá neskôr počas roka vyrastie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dom #záhrada
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december