Po zime potrebuje starostlivosť aj trávnik

Prichádzajú dni, počas ktorých by ste sa mali venovať svojmu trávniku. Čo všetko treba urobiť?

06.04.2016 09:00
debata

Na jar treba z trávnika odstrániť lístie, vetvy, skrátka všetko, čo naň nepatrí. Potom by ste mali trávnik upraviť bežným náradím alebo ešte lepšie vertikutátorom, ktorý odstráni splstnatené zvyšky trávy, buriny či machov a prereže vrchné vrstvy pôdy.

Vďaka vertikutátoru sa zlepší príjem vzduchu, živín aj vlahy, a tým aj kvalita trávnatej plochy. Po vertikutácii dosejte na veľmi poškodené miesta na trávniku trávnu zmes použitú pri zakladaní trávnika alebo trávnu zmes určenú na obnovu trávnika, ktorá poškodené miesta rýchlo zaplní.

Približne o dva týždne by ste mali novú trávu pohnojiť. Ak však zistíte, že je trávnik poškodený z viac ako päťdesiatich percent, musí sa obnoviť celý.

Rôzne druhy trávy sa veľmi líšia svojimi vlastnosťami – počínajúc farbou porastu cez rýchlosť rastu a čas zrenia až po odolnosť voči záťaži. Pomer jednotlivých druhov trávy v trávnej zmesi je rozhodujúci pre vzhľad vášho trávnika.

Nech už zvolíte akýkoľvek trávnik podľa typu svojich potrieb, musíte pred samotným založením pripraviť pôdu. Najskôr povrch skypríte, minimálne do hĺbky rýľa, a to aj v prípade, že budú korene budúcej trávnatej plochy zasahovať do hĺbky len zhruba 10 cm. Tým sa otvoria spodné vrstvy pôdy a voda bude môcť lepšie vsakovať.

Prácu uľahčí použitie záhradného kultivátora. Podľa zrnitosti danej pôdy je vhodné zapracovať aj hnojivá a prípravky na skvalitnenie zeminy. Potom hrabľami odstráňte výraznejšie nerovnosti a pôdu nechajte dva až tri týždne odpočívať.

Približne dva až tri dni pred výsevom odstráňte burinu, plochu zrovnajte, aby sa zabránilo nadmernému prekypreniu. Vysievajte rovnomerne v pozdĺžnom a priečnom smere, najlepšie pomocou sypacieho vozíka.

Osivo sa zapravuje železnými hrabľami do hĺbky cca 1,5 cm a povrch potom treba zvalcovať. Nakoniec trávnik polejte dostatočným množstvom vody.

Novo vysiate trávne semeno musíte udržiavať rovnomerne vlhké najmä počas prvých troch až štyroch týždňov.

Pri zalievaní držte prúd vody smerom nahor, aby sa mohla voda rovnomerne znášať zhora dole. Len čo sa vytvorí hustý koberec, je váš trávnik sebestačný.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #trávnik
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december