Záhradkári sa obávajú jarných mrazov

Záhradkári sa obávajú jarných mrazov, mohli by ohroziť úrodu ovocia. Odporúčajú zaľadovanie stromov, teda keď ľad ochráni stromy pred mrazom.

19.04.2017 13:45
debata

Ďalšou ochranou, napríklad zeleniny alebo jahôd, ktoré začínajú kvitnúť, je prikrytie výpestkov netkanou izolačnou geotextíliou, uviedol český záhradkársky zväz vo svojej tlačovej správe.

„Najobľúbenejšou účinnou metódou je zakrytie porastov bielou netkanou geotextíliou, ktorá citlivé druhy na krátku dobu pomerne dobre izoluje. Táto metóda sa často využíva pri zelenine a takisto na záhonoch citlivých jahôd, ktoré práve v tomto čase začínajú kvitnúť. S úspechom možno geotextíliu využiť aj pre menšie stromy teplomilných druhov, napríklad marhúľ či broskýň,“ uviedla hovorkyňa Českého záhradkárskeho zväzu Zdeňka Jankovičová.

Väčšie stromy potom môžu ovocinári chrániť zapaľovaním ohňov, páliť môžu tiež navlhčené raždie, ktoré vytvorí hustý dym. Náročná, ale efektívna metóda je využívanie ľadu. „Tesne pred očakávaným poklesom teploty pod bod mrazu sa vykoná ľahký postrek ohrozených stromov. Vytvorený povlak ľadu potom kvetmi takmer dokonale ochráni. Prax ukázala, že tento postrek a ‚zaľadovanie‘ stromov ochráni až 90 percent kvetov, ak teplota v noci klesne na mínus 4,5 stupňa Celzia,“ dodala hovorkyňa.

Ovocné stromy už kvitnú, ak teplota klesne len do okolia nuly alebo ľahko záporných hodnôt, dá sa úroda ochrániť. „Intenzívne drobné ovocie sa pestuje väčšinovo pod fóliovými stanmi, teda opäť s určitou priamou ochranou. Napokon, napríklad používanie sietí je stále častejšie – zaistí vyrovnanosť a vysokú kvalitu úrody. To, čo bolo vlani, bol už extrém, dlho a hlboko pod nulou,“ povedal Jiří Felčárek z českej agrárnej komory.

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #záhrada #mráz