Ako sa správne starať o bazén

Možnosť osviežiť sa vo vlastnom bazéne využíva čoraz viac ľudí. Na to, aby si mohli nerušene užívať šantenie vo vode so svojimi najbližšími, treba dodržiavať niekoľko základných pravidiel. Starať sa o bazén však nie je až také ťažké. Dá sa to rýchlo a jednoducho zvládnuť.

14.06.2017 06:00
clapec, bazén, kúpanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Voda v bazéne je stále vystavená veľkej záťaži spôsobenej človekom, prostredím či prírodou. Už aj pitná voda, ktorá sa používa do bazénov, obsahuje baktérie, minerály a kovy. Kvalita vody sa môže narušiť aj vďaka prírodným vplyvom, ako je teplo alebo dážď. No i človek, hoci aj po dôkladnom umytí, je nositeľom miliónov baktérií, ktoré spolu s vlasmi a opaľovacími prostriedkami vytvárajú dobré podhubie na ich ďalšie množenie. Z okolitého prostredia sa do bazéna navyše dostáva prach, piesok, zem alebo lístie. Všetky tieto látky za pomoci tepla podporujú množenie baktérií a pri kúpaní predstavujú zdravotné riziko. Čo teda robiť?

Použitie pieskového filtra, sieťky alebo plachty na povrch bazéna nestačí, pretože vode nezabezpečíme hygienickú vhodnosť. Aby voda v bazéne bola čistá, je potrebné používať okrem týchto praktických pomocníkov aj chemické čistenie. Najdôležitejšie ošetrenie bazénovej vody je totiž jej dezinfekcia. Najrozšírenejší a najlacnejší spôsob je použiť prípravky na báze chlóru. Nasledujú prostriedky založené na báze UV žiarenia alebo ozónu.

Dezinfekcia prostredníctvom chlóru predstavuje bezpečný spôsob zničenia všetkých baktérií. Účinnou látkou nie je plyn, ktorý je pre ľudský organizmus škodlivý, ale chlórnan sodný nazývaný aj aktívny chlór. Aktívny chlór je zlúčenina, ktorá pri styku s nečistotami uvoľňuje aktívny kyslík a dezinfikuje potrebné miesta. Následne sa aktívny chlór rozkladá na chlorid sodný, ktorý každý pozná pod označením kuchynská soľ. Po tejto chemickej reakcii nezostane vo vode žiadna neželaná chemická zložka a voda v bazéne je bezpečná, aj pre deti.

Postup dezinfekcie vody v bazéne je veľmi jednoduchý. Potrebnú dávku čistiaceho a dezinfekčného prostriedku treba najskôr rozmiešať v niekoľkých litroch vody, napríklad v čistom vedre. Následne sa hladina bazéna pokropí pripraveným roztokom alebo sa postupne po častiach vlieva do bazéna.

Následná starostlivosť o vodu v bazéne je rovnako ľahká. Udržovacia dávka však závisí od počasia a od toho, či sa vo vode kúpeme. V dňoch kúpania sa odporúča opakovať dezinfekciu každý týždeň. Najlepšie je urobiť to večer po kúpaní, pretože hneď po dezinfekcii do bazéna nemožno vstúpiť. Pri teplotách nad 25 stupňov Celzia odborníci radia interval dezinfekcie skrátiť a v chladnom počasí zase predĺžiť, pričom koncentrácia chlóru v bazéne by mala dosiahnuť 0,3 až 0,6 miligramu na liter vody.

Ohrev vody v bazéne je rovnako dôležitý ako dezinfekcia. Mať teplú vodu počas zlého počasia alebo v čase, keď sú obyvatelia domu v práci, nie je efektívne. Voda by mala byť ohriata práve vtedy, keď sa využíva.

„Vďaka mobilnej aplikácii alebo SMS správy sa dá ohrev bazéna rýchlo a pohodlne zapnúť, nech ste kdekoľvek,“ uviedol Ján Dérik zo spoločnosti Jablotron Slovakia. Je tak jedno, či sú obyvatelia domu práve na ceste z práce, alebo sa akurát chystajú do plaviek. Už nemusia čakať, kým sa voda zohreje. Bazén budú mať pripravený práve vtedy, keď si to želajú.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bazén #kúpanie #dobré bývanie