Pred slnkom i dažďom ochráni altánok

Horúce leto láka k pobytu v záhrade, no aby vám život neznepríjemňovali páliace lúče, je potrebné myslieť aj na zatienenie. Riešením môže byť markíza, ale aj altánok.

27.06.2017 06:00
záhrada, altánok Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Výber, samozrejme, závisí od vašich preferencií, ale aj od technických možností. Teda, či máte markízu na čo ukotviť, prípadne, ak chcete altánok, či má byť samostatne stojaci, alebo ukotvený o stenu domu. Ďalej, aký je pôdorys a hlavne terén záhrady. Následne je dôležité venovať pozornosť výberu kvalitných stavebných a spojovacích prvkov, pretože práve tie sú pre zaručenie bezpečnosti najdôležitejšie,“ vraví Eduard Ďurček, projektový manažér spoločnosti Würth.

Výber terénu pre altánok je mimoriadne dôležitý. Predovšetkým rovnosť, ktorá je kľúčová aj pre stabilitu záhradného nábytku. Problémovým môže byť skalnatý či svahovitý terén, ktorý je potrebné vyrovnať. Či už nanesením zeminy alebo jej odkopaním. Hlavne pri svahovitom teréne sa však následne ubezpečte, či plocha nebude zberným miestom pre stekajúcu vodu. Spevniť plochu môžete buď drevenými trámami, palubovkou, ale aj betónom, drobnými kamienkami, alebo zámkovou dlažbou.

Na odvod vody je dobré myslieť nielen pri úprave terénu, ale aj samotného altánku. Riešením sú dažďové odkvapy, prípadne zvody, ktoré spoľahlivo odvedú stekajúcu vodu. Pri pokrytí altánku zas môžete zvoliť škridle, štiepané šindle, slamené zväzky, zelenú strechu so skalničkami na izolačnej fólii, ak ukotvujete altánok o stenu domu, možnosťou je aj predĺženie krovu domu nad altánok.

Pozor na ukotvenie

Už vo fáze prípravy by ste si mali ujasniť aj veľkosť altánku, aby ste zvolili správne ukotvenie. Veľkosť určujte podľa toho, či má slúžiť hlavne na relax v záhrade a stačí malé posedenie, alebo v ňom chcete organizovať aj záhradnú oslavu, a teda by mal poskytovať viac miesta aj na záhradný nábytok. Obdobne vo fáze prípravy si ujasnite, či bude krytý, alebo otvorený. „Prekrytie drevom či opláštenie akrylátom poskytuje súkromie, no opticky zužuje priestor,“ upozorňuje Eduard Ďurček. Pri malom pôdoryse je preto lepšie hľadať alternatívu, napríklad použitím mreže s popínavými rastlinami, prípadne živý plot. Ak budete v altánku usporadúvať záhradné oslavy či majstrovať, myslite tiež na prívod elektriny, prípadne umiestnenie grilu v blízkosti.

Pokiaľ ide o bezpečnosť stavby, dobrá konštrukcia je síce základom, no automaticky ju nezaručí. „Oveľa dôležitejšie sú spojovacie prvky, na kvalite ktorých by sa šetriť nemalo,“ hovorí Ďurček. Nepriazeň počasia vie poriadne preveriť kvalitu stavby, ako aj použitých stavebných prvkov. „Na trhu sú dostupné kvalitné spojovacie prvky s ETA certifikátmi, teda Európskym technickým osvedčením,“ upozorňuje. Na výber je viacero vyhotovení, či už skrutky so zápustnou, podložkovou, alebo šesťhrannou hlavou. Tie najkvalitnejšie majú špeciálnu špičku, frézovacie tašky či frézovacie rebrá a väčšiu pevnosť v ťahu. „Tú ocení hlavne ten, pre ktorého je bezpečnosť na prvom mieste,“ dodáva projektový manažér spoločnosti Würth. Výber kvalitných spojovacích prvkov tak určite netreba bagatelizovať s tým, že sú to len skrutky. „Práve od ich kvality vo veľkom závisí bezpečnosť celej konštrukcie,“ pripomína.

Markíza ochráni aj interiér

Drevenú konštrukciu treba ukotviť nielen správne, ale aj v správnej výške. „Dôležité je to kvôli minimalizovaniu rizika státia vody okolo dreveného trámu,“ vysvetľuje Ďurček. Možností na ukotvenie je viacero, napríklad pätky na ukotvenie, pätky na zabetónovanie či pätky nastaviteľné do výšky. Na trhu sú aj dekoratívne nastaviteľné pätky. Ak chcete, aby altánok plynulo pokračoval k domu, dôraz treba dať aj na jeho správne ukotvenie o stenu.

Ak máte malú záhradu, prípadne chcete posedenie priamo pri dome, no altánok upevnený o stenu nie je z hľadiska priestoru či svetelnosti príbytku riešením, potom je možnosťou markíza. Ochráni posed jednak pred slnkom a vodou – keďže dnes už sa väčšina textílií robí impregnovaných, ale vďaka tieneniu aj menej rozhorúčuje príbytok vnútri. „Aj v prípade markízy je však mimoriadne dôležité dbať na kvalitnú montáž a ukotvenie,“ tvrdí odborník. V prvom rade je potrebné vyberať podľa materiálu a hrúbky fasády, no rovnako pri montáži treba kvôli sklonu markízy zohľadňovať aj potrebnú výšku, ktorá by mala byť minimálne 220 cm a viac.

Na čo nezabudnúť pri stavbe altánku

Umiestnenie Altánok môže byť v záhrade samostatne stojaci alebo môže nadväzovať na stenu domu. Situovať ho tak môžete k jazierku, obklopiť ho skalkou či olemovať kvetinovým záhonom, „usadiť“ ho medzi stromami či do rohu záhrady. Vždy myslite na to, že je to miesto na oddych, odkiaľ by ste si mali vychutnať čaro záhrady či venovať sa domácemu majstrovaniu, ale ktoré by zároveň malo byť chránené pred vetrom.

Bezpečný prístup K altánku by mal viesť bezpečný prístup – chodník či spevnená cestička, aby ste sa tam pohodlne dostali aj počas nepriaznivého počasia.

Povrchová úprava Najčastejšie používaná povrchová úprava je žiarový zinok. Náročnejší si môžu zvoliť špeciálne povrchové úpravy, ako napríklad zinok-železo, ktoré majú oveľa väčšiu koróznu odolnosť a tým aj životnosť a elegantnejší dizajn.

Ochranný náter Krycie farby by mali mať UV filter chrániaci pred deformáciami povrchu dreva. Obdobne glazúry treba vyberať vzhľadom na kvalitu ochrany dreva. Glazúra by sa mala stať po natretí súčasťou dreva, nemala by sa teda lúpať. Na trhu dokonca dostanete aj impregnácie na báze nanotechnológií, ktoré neprepustia vodu, ale paru áno.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #slnko #záhrada #dobré bývanie #altánok
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december