Pripravte sa na sezónu

Jar sa pomaly blíži a záhradkárom sa už čoskoro začnú dôležité prípravy. Nenechajte nič na náhodu, skontrolujte jarné náradie, doplňte zásoby osiva, potrebné hnojivá, prípravky či kvetináče s dostatkom zeminy na presádzanie. Nastal čas vytiahnuť týchto pomocníkov a odstrániť všetko, na čom nechala zima svoj podpis.

09.03.2018 12:00
Záhrada Foto:
Jarná údržba stromov sa zameriava na obľúbené jablone, hrušky alebo rôzne kôstkovice, no koniec apríla patrí už aj orechom.
debata

Nadbytočné lístie, zničená tráva či polámané konáre. Taký je zvyčajne pohľad na záhradu po zime. A tak všetko, čo je zničené, staré a navyše, treba zo záhrady odstrániť, pretože až vtedy budú mať nové výhonky dostatok miesta pre svoj rast.

Na rozdiel od buriny sa rastliny po zime len ťažko prebúdzajú. Burina využije každý voľný priestor, čo znamená, že do boja s týmto nepriateľom sa treba pustiť už na jar. Pozornosť by sme mali upriamiť v prvom rade na trvácne druhy, ako je nátržník husí či pichliač roľný. Ako s nimi úspešne bojovať? Najviac fungujúcim konkurentom sú husté porasty kultúrnych rastlín, ktorých koreňová sústava a olistenie dokážu burine skvelo odolávať. Kým sa tak stane, mali by sme pravidelne okopávať a plieť riadky. Pomocníkom je aj ekologický spôsob nastielania pomocou drvenej kôry v okrasných záhradkách a netkané textílie v záhradkách zeleninových. Nástielky sa dokážu krásne popasovať s nežiaducou burinou, no zároveň zabraňujú neproduktívnemu výparu vody, zlepšujú kondíciu rastlín a udržiavajú správnu teplotu pôdy.

Niektoré rastliny a stromy sú obyvateľmi záhrad, ktorí musia zimu prečkať vonku. Zábaly a čečiny, ktoré ich pred chladom chránili, už nepotrebujeme. Zima necháva na stromoch a kroch nežiaduce následky v podobe odumretých a poškodených vetiev alebo výhonkov napadnutých chorobami. Tie treba pri zastrihávaní úplne odstrániť, výsledkom čoho bude nielen zdravý obyvateľ záhrady, ale aj presvetlenie a prevzdušnenie jeho koruny, ktoré podporuje rast nových a kvalitných plodov ovocia, bobuľovín, ale aj kôstkovíc. Zastrihávanie je dôležitá súčasť starostlivosti o stromy, takže nezabúdajme na vysokú dávku pozornosti a využívanie kvalitných nožníc a pílky. Rezy by mali byť hladké a s čistými okrajmi, predídeme tak zbytočnému vzniku chorôb. V prípade listnatých členov záhrady nezabúdajme na zber všetkých polámaných konárikov, suchého lístia alebo plodov, ktoré počas jesene nestihli opadnúť. Ihličnaté stromy by sme mali zbaviť starého ihličia. A čo je dôležité v prípade ovocných stromov? Nezabudnime ich dobre prihnojiť a ešte pred kvitnutím ošetriť biologickými prípravkami proti škodcom. Niektoré ovocné stromy a kríky sa síce začínajú orezávať už vo februári, no závisí to od teploty vzduchu. Jarná údržba stromov sa zameriava na obľúbené jablone, hrušky alebo rôzne kôstkovice, no koniec apríla patrí už aj orechom. A kedy vysádzať nové stromy? Jarná výsadba ovocných stromov je najprijateľnejšia práve v marci až máji.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #záhradníctvo #Jar v záhrade
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december