Pestovať ovocie je lepšie, ako ho kupovať

Jar je už v plnom prúde, a to znamená, že vládne i rušno v záhrade. Kvitnú prvé kvety, stromy vyháňajú puky, je čas odstrániť burinu, pokosiť trávu, použiť kompost, hnojiť a sadiť. Treba si však aj ujasniť, akú záhradu chcete vlastne mať.

23.04.2018 06:00
Záhrada, jar, sadenie, bývanie, kvety Foto:
Doma dopestované ovocie má veľký význam aj zo zdravotného hľadiska.
debata (1)

Aj keď teplé počasie zvádza k bezstarostnosti, záhradkári a ovocinári sú zatiaľ opatrní. Ešte majú v pamäti jarné mrazy z vlaňajška, no najmä spred dvoch rokov, keď im náhle ochladenie zničilo veľkú časť úrody. Aj vtedy mrazy udreli až koncom apríla. Pri poklese teplôt a silnom vetre mráz poškodí puky, a keďže vtedy prestávajú lietať i včely, rastliny a stromy nebudú opelené. Pre ovocinárov hotová katastrofa. Ohrozený je vinič, jahody, orechy, jablone, hrušky, marhule, slivky aj ďalšie ovocné stromy.

Ako to vyzerá s prognózou na tento rok? Treba sa mať opäť na pozore? „To je veľmi ťažká otázka, pretože príroda nám v ostatných rokoch kruto ukázala, že môžeme byť akokoľvek šikovní záhradkári a posledné slovo bude mať aj tak ona. Každopádne verím, že po dvoch rokoch bez úrody nám počasie bude priať a my všetci sa dočkáme bohatej úrody ovocia. Stromy sú oddýchnuté, kvetných pukov je nasadených dosť, takže predpoklad vysokej úrody by tu rozhodne bol,“ zhodnotil ovocinár Marián Komžík.

Ako však priznal, jarné mrazy zostávajú hrozbou. Globálne otepľovanie a zmena klímy spôsobili, že vrtochy počasia sú nepredvídateľné a prudké ochladenie uprostred jari hrozí prakticky každý rok. Nikto nevie predvídať, či v danom roku príde a v akom rozsahu. Ako vraví Komžík, úplne stačí, aby sa kdesi nad Fínskom zvrtol studený front a predpoveď počasia sa zo dňa na deň zmení. „Zostáva len dúfať, že neskoré mrazy neprídu, a ak áno, tak byť na ne pripravený,“ zhrnul ovocinár.

Tak či tak, v záhrade je v tomto čase pekne. Všetko sa prebúdza, ožíva, rastie a pučí. Činí sa hmyz aj vtáctvo. Rozbieha sa vegetácia. Skúsení záhradkári nepotrebujú veľmi radiť, no začiatočníci by mali dohnať všetko, čo prípadne zabudli alebo zanedbali. Kto ešte nestihol urobiť rezy, nemal by viac otáľať. Pučiace stromy sú tiež signálom možného nástupu chorôb a škodcov, na ochranu pred nimi sa preto treba pripraviť. A to nielen materiálne, ale hlavne vedomostne.

„Rovnako treba začať s hnojením ovocných stromov a krov, pokračovať v závlahe novovysadených výpestkov a začať s pravidelným kosením medziradí. V neposlednom rade sa v tomto období ešte stále dajú vysádzať ovocné stromy a kry, takže pokiaľ si plánujete čosi dosadiť, máte poslednú šancu,“ pripomenul Komžík.

V súčasnosti je síce moderné, že sa ľudia... Foto: ateliér Flera
záhrada V súčasnosti je síce moderné, že sa ľudia sťahujú z mesta na vidiek, ale pri svojich domoch tam potom obyčajne udržujú iba trávniky a okrasné kríky.

Pravda, nie je záhrada ako záhrada. V súčasnosti je síce moderné, že sa ľudia sťahujú z mesta na vidiek, ale pri svojich domoch tam potom obyčajne udržujú iba trávniky a okrasné kríky. Do pestovania zeleniny či sadenia ovocných stromov sa im príliš nechce. Sterilne pôsobiaci dvor im vyhovuje. Čo by takým ľuďom poradil odborník? Ako ich presvedčiť, aby sa ich predstavy o záhrade neobmedzovali len na pravidelné kosenie trávnika?

„Viacerí to už pochopili a verím, že tento trend bude pokračovať – a to, že je prakticky úplne jedno, či pokosím trávnik bez stromov alebo so stromami. Rozdiel je v tom, že popri tom trávniku si dopestujete i množstvo kvalitných plodov,“ porovnal Komžík.

Doma dopestované ovocie má podľa neho veľký význam aj zo zdravotného hľadiska. Plody z hypermarketov boli totiž dopestované vo veľkovýrobe a tá sa nezaobíde bez používania chémie. No práve to mnohým ľuďom prekáža, preto hľadajú možnosti, ako sa dostať k zdravšiemu ovociu.

„Doma pestujeme stromy prakticky bez chémie, a keď je už skutočne potrebné zasiahnuť, tak si sami vyberáme, čím a koľkokrát stromy ošetríme. Desaťpercentná strata môže byť pre veľkovýrobu likvidačná. V záhrade však vieme oželieť aj vyššiu stratu za cenu toho, že zvyšok úrody bude zdravší. Navyše, dnes máme na trhu množstvo ekologických prípravkov, ktoré sú vynikajúcou alternatívou ku klasickým agresívnym chemickým prípravkom,“ upozornil ovocinár.

Ľudia na vidieku sa občas sťažujú, že dnešné vyšľachtené ovocné stromy nič nevydržia. Často sú náchylné na choroby, dostávajú porážku, človek si ich kúpi, zasadí a niekedy už po pár rokoch prestávajú rodiť. Aký je to rozdiel oproti starým ovocným stromom, ktoré rodili až do vysokého veku. Neraz už boli poškodené, deravé, haluze sa im polámali tak, že zostalo len torzo, zo zranenej kôry tiekla miazga, no ani tak sa nepoddali a prinášali bohatú úrodu.

Stačí spomenúť slovenský Strom roka 2017, ktorý napokon skončil šiesty v európskej súťaži – jabloň z Bošáce. Za to, že táto – na prvý pohľad nie veľmi lákavo pôsobiaca drevina – zabodovala, vďačí svojmu životnému príbehu a nevšednej vitalite. Hoci má vyše 120 rokov a po kalamitách z nej zostala už len asi štvrtina pôvodnej veľkosti, stále dáva 200 až 300 kíl jabĺčok ročne (keď bola v plnej sile, bolo to údajne až 1,3 tony). Prečo rovnakú nezlomnosť nevidno aj na súčasných stromoch?

Ľudia na vidieku sa občas sťažujú, že dnešné... Foto: SHUTTERSTOCK
jar, marec, záhrada Ľudia na vidieku sa občas sťažujú, že dnešné vyšľachtené ovocné stromy nič nevydržia.

V odpovedi na to Komžík poukázal na dve veci. Prvou je fakt, že ovocné stromy sa kedysi pestovali prakticky len na semenných, čiže na silno rastúcich podpníkoch. Tie do obdobia plodnosti vstupovali neskoro, zaberali veľký priestor a kvalita úrody na nich často stagnovala. Na druhej strane však boli výrazne dlhoveké a prinášali obrovskú úrodu. Lepšie hospodárili s vodou a so živinami a tiež spĺňali neoceniteľný krajinotvorný e­fekt.

„Takéto stromy sa stále dajú zabezpečiť, treba mať iba dostatočne veľkú záhradu a vysadiť si do nej odrody na silných semenných podpníkoch. Odrody štepené do slabo rastúcich podpníkov sa síce dožijú kratšieho veku, ale vieme ich pestovať na malej ploche. Do plodnosti vstupujú prakticky okamžite, vynikajúco a detailne sa dá riešiť na nich agrotechnika a dopestovaná úroda má vysokú kvalitu,“ vysvetlil ovocinár.

Druhým faktorom sú požiadavky trhu. Vďaka nim majú dnešné odrody väčšie plody, vyššiu úrodu, lepšie sa skladujú a majú atraktívnejší vzhľad. Práve preto, aby sa pri šľachtení docielili tieto vlastnosti, bolo často treba prijať ústupky, napríklad v podobe nižšej odolnosti proti určitým chorobám, škodcom či chladu. Vysiľujúca je tiež kombinácia vysoko úrodnej odrody a intenzívneho pestovateľského tvaru na slabšie rastúcom podpníku.

„Naopak, staré odrody vo vysokých kmenných tvaroch zvykli po úrodnom roku "alternovať“, čiže v nasledujúcom roku nepriniesť úrodu, čím si oddýchli a nabrali nové sily. Aj tie prispievali k dlhšiemu životu týchto stromov," priblížil Komžík.

A čo by poradil ľuďom, ktorí si len nedávno kúpili dom a v záhrade by chceli vysadiť zopár drevín? „Už samotný zámer výsadby je veľmi dobrým rozhodnutím, ktoré plne podporujem. Ovocný strom je v každom prípade dlhoveká investícia, preto je potrebné dôkladne zvážiť, aký ovocný druh a odrodu si vyberiete, rovnako tak, aký pestovateľský tvar zvolíte,“ odporučil ovocinár.

Ako dodal, treba si tiež naštudovať základy pestovania, lebo napríklad hneď prvým ošetrením po výsadbe je tzv. povýsadbový rez. A to je hneď prvý dôležitý moment, keď človek môže spraviť chybu, ktorá sa často nedá zvrátiť. Stromčeky by dokonca mohli vyschnúť.

„Pri výbere vhodnej odrody hľaďte, prosím, aj na ekologické hľadisko a vyberajte prednostne odrody odolné alebo tolerantné voči chorobám a škodcom. Popri základných ovocných druhoch veľkého a drobného ovocia si určite nájdite kúsok priestoru i na druhy zo skupiny menej známych ovocnín. Vďaka nim objavíte veľa čarovného,“ poradil na záver Komžík.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #záhrada #dobré bývanie #sadenie stromov #ovocné stromy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december