Trendy 2018: Žite vo svojej záhrade

Žijeme vo výnimočnej dobe, keď máme priestor zaoberať sa dopodrobna tým, čo jeme, cítime, žijeme. Vyberáme školy deťom, začíname byť presýtení exotickými dovolenkami a nezmyselným prepychom. Luxusom je pre nás čas strávený s našimi blízkymi.

25.04.2018 06:00
záhrada, relax, jazierko, altánok, príroda Foto:
Do svojich záhrad chceme vniesť nenútenú pohodu, pokoj a sympatickú pokoru, hovorí Ferdinand Leffler z ateliéru Flera.
debata (1)

„Po princípoch feng šuej zdá sa nám Európanom iste bližší dánsky návodný program pre každodennú podobu zvaný hygge. Hovorí, že tie najlepšie veci sú zadarmo alebo takmer zadarmo, či už sa bavíme o s láskou pletených ponožkách, alebo o zapálených sviečkach, ktoré vnesú do miestnosti viac pohody ako všetky dizajnové lampy sveta. Či už to však nazývame "hľadanie obyčajnosti“, alebo hygge, naše smerovanie je jasné. Ponúkam vám trendy pre záhradnú architektúru roku 2018, ktoré majú jedno spoločné: do svojich záhrad chceme viesť nenútenú pohodu, pokoj a sympatickú pokoru," hovorí Ferdinand Leffler z ateliéru Flera, ktorý priblížil aj tohtoročné trendy v záhradách.

Tradičné prežitky späť do záhrad

Záhrady sa stávajú nekomplikovaným a samozrejmým miestom žitia. Nechceme nič, čo by nás príliš zamestnávalo údržbou a obsluhou. Nevyhľadávame ani zložité technológie vodných prvkov, ani zbytočne sofistikovaný záhradný nábytok. Chceme pokoj a pohodu.

Záhrady chalúp a vidieckych stavenísk

Čoraz častejšie dostávam dopyty na zveľadenie záhrad, ktoré sa nachádzajú v otvorenej krajine alebo v rámci peknej historickej obce. Záhrady takých objektov už nie sú zabudnuté popolušky. Majitelia chcú znovuobjaviť pôvodnú jednoduchú, praktickú a logickú krásu vidieckej krajiny. Riešime napojenie na lesy, lúky. Maľujeme kurníky či oplotenie pre ovce. Z pôvodne hospodárskych záhrad vznikajú pohodové, praktické a uvoľnené exteriéry.

Rekonštrukcia záhrad nedávno založených

Majitelia záhrad chcú znovuobjaviť pôvodnú... Foto: ATELIÉR FLERA
záhrada, relax, oddych, Majitelia záhrad chcú znovuobjaviť pôvodnú jednoduchú, praktickú a logickú krásu vidieckej krajiny.

Sú to záhrady, ktoré vznikli v 90. rokoch a neskôr. Ide o redizajn nákladných a kŕčovito udržiavaných rodinných záhrad, v ktorých sa nežije dobre a „niečo im chýba“.

Ekologický a zodpovedný prístup

Šetríme vodu a energie. Priemyselne vyrábaným chemikáliám sa takmer stopercentne vyhýbame. Kultivujeme pôdu. Už vieme, že má zmysel investovať do zlepšenia pôdnych podmienok starostlivosťou o ornicu, ktorú sme so svojím pozemkom kúpili.

Vyhýbame sa umelým materiálom a napodobeninám

Záhrada musí voňať drevom, nie rozpáleným plastom.

Výber lokálnych materiálov

Platí, že kameň vozíme z blízkeho lomu a že použité drevo je naše – agát, borovica… Trendom sa dá nazvať aj to, že keď už vyrábame oceľovú bránku, tak u miestneho kováča.

Prelínanie interiéru s exteriérom

Dom a záhrada už nepôsobia ako dva oddelené svety. Foto: ATELIÉR FLERA
ZÁHRADA, INTERIÉR Dom a záhrada už nepôsobia ako dva oddelené svety.

Pohodlné vychádzanie z domu na záhradu je rovnako dôležité ako výhľady z okien. Atmosféra interiéru plynule prechádza do exteriéru, dom a záhrada nepôsobia ako dva oddelené svety.

Nenápadné detské radosti

Netreba projektovať na záhradu obrovský drevený hrad so šmykľavkou. Drobné prútené stavby, ledabolo pohodené obrovské kmene, drevené kocky alebo skrývačky v hlbokom záhone prebúdzajú v deťoch viac fantázie a chuti vstúpiť do záhrady a objavovať v nej ukryté dobrodružstvá.

Atrakcie pre dospelých

Dospelí si čoraz viac želajú atrakcie, ktoré... Foto: ATELIÉR FLERA
záhrada, šachy, atrakcie, oddych v záhrade Dospelí si čoraz viac želajú atrakcie, ktoré ich vytiahnu do záhrady a odreagujú od každodenného života.

Dospelí čoraz častejšie požadujú terasu a na nej pohodlné posedenie. A k tomu si želajú aj ďalšie zážitky a atrakcie, ktoré ich vytiahnu do záhrady a odreagujú od každodenného stereotypu – do terénu zapustené trampolíny, jednoduché posilňovne, obrí šach, petangové ihrisko alebo napríklad boxovacie vrece.

Oheň v záhrade

Pohľadom na rozpálené polená relaxujeme.

Vonkajšia kuchyňa

Dokáže sprostredkovať ďalší zážitok z varenia, na ktorý v interiérovej kuchyni nie je miesto alebo ho nie je možné zrealizovať. Varíme guláš na otvorenom ohni, údime kvalitné mäso, v pizzovej peci pripravujeme domácu pizzu. Nielen samotné jedlo, ale aj jeho príprava sú zážitkom.

Biopool alebo biologický bazén

Tvarom bazén, vlastnosťami vody prírodné jazero.

Bazén verzus záhrada

Vlna s biotopickými jazerami už dosiahla svoj vrchol – mnoho ľudí zistilo, že sa o vodu v jazere nepostarajú s takou ľahkosťou, ako predpokladali, a k slovu prichádza citlivé zapojenie bazénov do záhrady.

Recyklácia materiálov

Už vieme, že staré nerovná sa zlé. Poznáme kvalitu, načúvame príbehom, ktoré nám zostarnutý trám alebo machom obrastený kameň rozprávajú.

Záhrady bez trávnikov

Trávnikové plochy dnes obmedzujeme na minimum. Foto: ATELIÉR FLERA
mačka, záhrada, trávnik Trávnikové plochy dnes obmedzujeme na minimum.

Stále platí, že trávnik je jednou z najnáročnejších vecí v záhrade. Starostlivosť a údržba stoja veľa peňazí a energie. Trávnikové plochy obmedzujeme na minimum, namiesto nich volíme pôdopokryvné trvalkové plochy alebo štrkové záhony. Nie sú neobvyklé ani záhrady úplne bez trávnika.

Lúky

Podobne ako ovocný sad je aj lúka symbolom vidieckej záhrady, krásne prepája záhradu s krajinou za plotom.

Záhradné domčeky na bývanie aj odpočinok

Do záhradného domčeka navrhnite aj kút na... Foto: ATELIÉR FLERA
záhradný domček, záhrada Do záhradného domčeka navrhnite aj kút na leňošenie.

Ďalšia možnosť, ako tráviť voľný čas mimo domu. Do praktickej kôlne či záhradného domčeka navrhnite kút na prespanie či leňošenie.

Prirodzený tvar a typ sadených rastlín

Vyhýbame sa pestrolistým a tvarovaným, znásilneným krom. Každá rastlina má svoj prirodzený výraz a práve pre ten si ju vyberáme. Záhrady sa ďalej prevaľujú v tlmených tónoch, kde sa nenápadne jeden druh prelína s druhým.

Pestujeme zeleninu a chováme hospodárske zvieratá

Dnes už sa hádam v každej rodinnej záhrade nájde bylinkový alebo zeleninový záhon. A pri nich sa často objavujú aj prístrešky a ohradníky pre dobytok.

Mulčovanie

Nemulčujeme pre efekt, mulč využívame len na niekoľko prvých mesiacov po výsadbe. Pod kríky sa sadia podrastové trvalkové plochy.

Umenie

Umelecký artefakt nekričí do sveta nič o ekonomickej zdatnosti svojho majiteľa. Umenie je ambientnou súčasťou priestoru, pointuje záhradu.

Osvetlenie

Osvetlením predlžujeme čas, keď si záhradu... Foto: ATELIÉR FLERA
záhrada, relax, terasa Osvetlením predlžujeme čas, keď si záhradu môžeme užiť.

V záhradách chceme byť celý rok, vo dne aj v noci. Osvetlením predlžujeme čas, keď si záhradu môžeme užiť. Navyše priestoru dodáva atmosféru a hĺbku.

Doplnky a dekorácie

Osobitosť a originalita víťazia nad obstarávacou cenou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #trávnik #dobré bývanie #rekonštrukcia záhrady
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december