Pravý čas na skalničky a jazierka

Kladiete si otázku, čím doplniť skalku v okrasnej záhrade? Neexistuje vhodnejšie obdobie na nákup skalničiek, ako je jar.

05.05.2018 06:00
jar, jazierko, skalničky, záhrada Foto:
debata (1)

Skalku prekrásne spestria rôzne zakrpatené ihličnany, hľuznaté rastliny, kobercové skalničky či iné vzácne rastliny. Ich sadenie nie je vôbec komplikované. Ak je rastlinka suchá, mali by sme ju pred zasadením dobre poliať. Pomocou malej lopatky si vyhĺbime jamu, na jej dno nasypeme pár malých kamienkov a rastlinku vysadíme. Každý druh skalničky však má iné požiadavky a zasypať ju treba substrátom, ktorý je určený na nami vysádzaný druh. Potom povrch vybraného substrátu zalejeme a nasypeme naň drobnú kamennú sutinu.

Šmrnc skalke dodajú aj plazivé dreviny či nízke ihličnany. Aj keď skalky pestujeme na umelo dosadených kameňoch, vďaka ktorým je zemina dlhšie vlhká, nezabúdajme na to, že jarná úprava záhradnej skalky, rovnako ako pri iných rastlinách, pozostáva z okopávania, kyprenia pôdy a odstraňovania odumretých častí.

Jarná sezóna patrí nepochybne aj jazierkam. Jednou z povinností záhradkára je tak jeho vyčistenie. Ak sme ho na jeseň nezakryli krytom proti opadaným listom, budeme sa s nimi musieť potrápiť práve teraz, a listy by sme mali vybrať nielen z povrchu jazierka, ale aj z jeho dna. Lepší prístup nám tu zaistí vypustená voda a po príchode stáleho jarného počasia môžeme veselo začať s výsadbou vodných trvaliek.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #máj #skalničky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december