Záhrada potrebuje na jar očistu

S príchodom marca začína aj čas na prípravu záhrady na sezónu. Na čo sa zamerať? Počas zimy sme mali dostatok času na premýšľanie o tom, čo budeme na jar pestovať, kde budeme mať záhon, ale aj koľko času budeme môcť svojej záhrade venovať.

12.03.2019 06:00
záhrada, pestovanie, sadenie Foto:
Pred sadením si treba dôkladne pripraviť pôdu.
debata

Teraz prichádza čas, aby sme svoje plány zrealizovali. Treba upratať škody, ktoré napáchala zima. Začína sa upratovacie obdobie, keď sa vonku zbavujeme všetkých prekážok, ktoré by mohli brániť v raste kvetov či zeleniny. Ak sú poveternostné podmienky priaznivé, dá sa už siať prvá zelenina ako šalát, reďkovka, špenát alebo skorá mrkva.

Pred sadením si treba dôkladne pripraviť pôdu. „Najprv sa presvedčte, či zem nie je príliš mokrá. K prvým prácam patrí úprava kyprením a rozrušením veľkých hrúd, ktoré by mohli brániť hľuzám v raste. Pre druhy rastlín, ktoré si to vyžadujú, miesta, kde ich plánujete sadiť, nezabudnite pohnojiť. Následne celú plochu zarovnajte. Keď máte areál záhrady pripravený, stačí si už iba vybrať konkrétne rastlinky, ktoré v nej túžite mať,“ vraví Miki Kasza z Renit beton. Do skyprenej pôdy pridajte kompost a začnite vysievať koreňovú zeleninu. Priamo do vonkajšieho záhona môžete už koncom marca vysiať mrkvu, petržlen, hrach či reďkvičky. Po vyklíčení ich treba preplieť. Výsev je vhodné chrániť pred nočnými mrazmi netkanou textíliou. Ďalšiu zeleninu, napríklad šaláty, špenát, karfiol, kaleráb, paradajky, papriky či uhorky vysejte do skleníka alebo do pareniska, prípadne ich predpestujte v domácom prostredí. S prvými listami treba sadenice popretrhať, aby mali dosť priestoru na rast.

Rast rastlín je závislý od dusíka a jar je obdobie, keď ho potrebujú najviac. Veľmi rýchlo si ho nájdu v správnom hnojive, ktoré si vyberieme zo širokého sortimentu pre konkrétny druh alebo skupinu rastlín.

Ak nemáte k dispozícii veľkú úžitkovú záhradu, zeleninu si môžete dopestovať aj na malom priestore. Moderné sú vyvýšené záhrady. „Vyvýšená záhrada môže byť štýlovým miestom, kde si dokážete vypestovať zeleninu či ovocie. Záhrada z betónu má navyše množstvo výhod. Okrem toho, že betón ako materiál je moderný, vďaka svojej neutrálnej sivej farbe sa hodí doslova všade. A je aj praktický. Vďaka betónovému vyvýšeniu šetríte aj svoj chrbát, keďže záhradku umiestnite do výšky, ktorá vám najlepšie vyhovuje, a nemusíte sa tak neustále ohýbať až k zemi,“ priblížil výhody vyvýšenej záhrady Kasza. Ak nepatríte k vyznávačom sivej, betón sa dnes dá vyrobiť už v akejkoľvek farbe. „Pohľadový betón sa dá stále krajšie odlievať v rôznych farebných variáciách. Od širokej palety sivej, ktorá sa začína pri takmer bielej a končí pri antracite, až po takmer všetky farby dúhy,“ dodal.

Opateru potrebuje na jar aj trávnik. Keď teploty vystúpia nad nulu, vyčistíme ho od lístia, vetvičiek a suchých zostatkov trávy a pripravíme ich na vertikutáciu. Tá slúži na prevzdušnenie silnej vrstvy machu, buriny a zostatkov posekanej trávy, ktorá zostala po zime a zabraňuje prieniku vzduchu a vody do pôdy. Pokiaľ trávnik dostatočne neprevzdušníme, hrozí jeho udusenie. Po prerezaní trávnika sa vám môže zdať, že ste tráve skôr uškodili, ako pomohli. Vyzerá totiž neupravene, takmer ako pooraná. Obavy však nie sú na mieste, v priebehu niekoľkých dní sa všetko napraví. Ak vertikutátor vytvorí príliš veľké ryhy, je dobré do nich nasypať kremičitý piesok. Prípadné vytrhané miesta dosejte, trávnik pohnojte, nesmie chýbať ani kvalitné zavlaženie.

Jar je ideálnym obdobím aj na presádzanie drevín, výsadbu ruží, živých plotov a okrasných drevín. Zo všetkých drevín odrežte choré a odumreté vetvičky a orežte dreviny kvitnúce v lete. Rastliny, ktoré kvitnú na jar, striháme až po odkvitnutí. Zároveň je možné množiť kríky. Starostlivosť venujte aj ružiam. Koncom marca a začiatkom apríla si zaslúžia jarný „zostrih“. Na každej zdravej vetve nechajte dve až tri očká. Nezabudnite pôdu okolo nich prekypriť. Vyčistite aj skalku, uhynuté skalničky nahraďte novými. Vysiať môžete aj letničky, ktorým neprekážajú nízke teploty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #pestovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december