10 pravidiel pre peknú záhradu

Je lepšie dopredu vedieť, čo sa bude diať, ako neskôr veci prerábať. Mať v postupe jasno vám uľahčí realizáciu, rozpočet aj vynaloženú energiu.

03.04.2019 06:00
jar, apríl, záhrada Foto:
Ilustračné foto.
debata

Koľko bude realizácia trvať, závisí od veľkosti záhrady. Väčšie trvajú spravidla dlhšie. Ale keď je menšia záhrada vo svahu, tak to môže trvať aj dlhšie ako veľká záhrada na rovine. Prvky, ako sú oporné múriky, schodiská, altánky alebo bazén, realizáciu predlžujú. Stáva sa, že realizáciu záhrady skomplikuje daždivé počasie. S podmáčaným terénom sa pracovať nedá, a tak majte vtedy trpezlivosť. Niektoré veci sa ovplyvniť nedajú. Ale výsledok, ten bude stáť za to.

1. Pozemok treba najskôr poriadne vyčistiť od stavebného odpadu. Ak máte na pozemku drobné stavby, ktoré nechcete, treba odstrániť aj tie. Najlepšie rovno s ich základmi.

2. Ak sú na pozemku stromy, ktoré treba vyrúbať, teraz je ten správny čas.

3. Ak máte v pláne bazén, začnite s výkopovými prácami.

4. Treba mať na pozemku kvalitnú pôdu. Niekde treba zhrnúť zeminu a priniesť kvalitný záhradnícky substrát vo výške 30 cm. Inde stačí, ak sa navrch dá 10 cm kvalitnej zeminy a pri výsadbe do každej jamy výživný záhradnícky substrát. Terén sa upraví nahrubo, plochy sa vyrovnajú.

5. Vytýčia sa záhony, aby ste vedeli, kde bude výsadba, kde chodníky, kde trávnik.

6. Prichádzajú na rad stavebné práce. Teraz je vhodný čas na budovanie chodníkov a terasy alebo iné spevnené plochy. Pod chodníky sa umiestnia chráničky na rozvody.

7. Vykopú sa ryhy pre závlahu a elektrinu. Všetko sa nainštaluje. Ryhy sa zasypú. Po stavebných prácach prichádza konečná modelácia terénu. Umiestnia sa obrubníky. Pôda sa rozrobí. Čo znamená, že neobsahuje veľké hrudky, už iba jemné čiastočky.

8. Teraz môžete, ak chcete, dať na záhony netkanú textíliu, ktorá zabráni veľkému prerastaniu buriny.

9. Rastliny sa rozložia na svoje miesta. Vykopú sa jamy a zasadia sa. Do jám je dobré nasypať pri výsadbe kvalitný záhradnícky substrát. Kyslomilným rastlinám rašelinu. Rastliny sa zamulčujú alebo zaštrkujú.

10. Položí sa drnový (kobercový) trávnik alebo sa spraví výsev. Spustí sa závlaha a hotovo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #záhradkár
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december