Blíži sa máj, čas sadenia a siatia

, 30.04.2019 06:00
záhrada
Kto ešte nestihol urobiť rezy, nemal by viac otáľať. Autor:

Pre záhradu je máj veľmi dôležitým mesiacom. Jedným z dôvodov sú "traja zmrznutí" Pankrác, Servác a Bonifác (12. až 14. mája), ktorí môžu priniesť ochladenie a s tým spojené prízemné mrazy počas noci. Po Žofii (15. mája) by si však záhradkári mali už vydýchnuť. Čomu by sa potom mali venovať?

Hoci je to iba ľudová pranostika, jej reálny základ uznávajú i meteorológovia. Nečudo, veď to, že traja „ľadoví muži“ spolu so svojou „kuchárkou“ Žofiou znamenajú príchod studeného vzduchu, sa u nás traduje už od 17. storočia. V nemecky hovoriacich krajinách a v Škandinávii sú „zmrznutí svätí“ dokonca štyria, okrem známej trojice k nim patrí aj Mamertus (11. mája). Čo sa týka vinohradu, úrodu hrozna vraj chlad dokáže ohroziť ešte i na sv. Urbana (25. mája).

Aj keď sú tieto dátumy z kalendára len orientačné, pravdou je, že sa v uvedenom čase skutočne môžu objaviť takzvané holomrazy spojené so suchým počasím, ale aj ochladenie so zrážkami. To môže v záhrade nepriaznivo ovplyvniť najmä teplomilnú zeleninu, napríklad uhorky, papriky či paradajky. V bezpečí však nie sú ani ovocné stromy alebo vinič. Mráz by im totiž mohol spáliť kvety či plody, prípadne poškodiť mladé výhonky.

Keď však toto obdobie pominie, záhradu by už nemalo nič ohroziť. V máji sa jej darí, všetko sa prebúdza, ožíva, rastie a pučí. Činí sa hmyz aj vtáctvo, rozvíja sa vegetácia. Skúsení záhradkári nepotrebujú veľmi radiť, no začiatočníci by mali dohnať všetko, čo prípadne zabudli alebo zanedbali.

Kto ešte nestihol urobiť rezy, nemal by viac otáľať. Pučiace stromy sú tiež signálom možného nástupu chorôb a škodcov, na ochranu pred nimi sa preto treba pripraviť. A to nielen materiálne, ale hlavne vedomostne.

Treba tiež začať s hnojením ovocných stromov a kríkov, pokračovať v závlahe novovysadených výpestkov a začať s pravidelným kosením medziradí. V tomto čase sa ešte stále dajú vysádzať aj ovocné stromy a kríky, čo by mali využiť hlavne ľudia uvažujúci o rozšírení svojho sadu.

Úpravou, ktorej sa na jar nevyhne zrejme ani jeden majiteľ záhrady, je kosenie trávnika. Nie je to nič náročné, netreba však zabúdať na to, aby ste trávu nekosili príliš nakrátko. Správna výška sekania by mala byť štyri až päť centimetrov, čo tráve ponecháva dosť síl, aby v poriadku rástla. Hlbšie kosenie pod dva centimetre by steblá trávy mohlo poškodiť, a tým zvýhodniť burinu alebo mach. Treba si tiež všímať, či tráva po kosení nezačne vysychať. Ak sa to stane, je potrebné trávnik dobre zavlažiť.

Pokiaľ ide o strukoviny a zeleninu, môžete začať so sadením fazule, hrachu, cibule, mrkvy, reďkovky, špenátu, tekvice, petržlenu, žeruchy či hlávkového šalátu. Vhodný čas je aj pre neskoré zemiaky. S teplomilnými rastlinami, ako je napríklad bazalka, ktorej semená sa len tak rozsypú po zemi, však treba ešte počkať.

Od polovice mája možno pokračovať s vysádzaním zeleniny, ktorá je citlivejšia voči mrazu. Sú to napríklad cukety, rajčiny alebo cvikla. Kto je však opatrnejší, môže tieto práce odložiť až do konca mesiaca, keď bude mať istotu, že už nepríde žiadne ochladenie. Začiatkom mája sa dá zasiať aj kukurica, koncom mesiaca ružičkový kel.

Čo sa týka sadenia, v záhradkách sa osvedčilo zmiešavanie kultúr. Nielen že to dobre vyzerá, ale je to aj vhodná ochrana pred škodcami či plesňovými ochoreniami rastlín. K paradajkám, uhorkám či cuketám sa preto celkom dobre hodia letné kvety ako aksamietnica (obľúbená letnička známa aj ako smraďoška, afrikánka či garafia), nechtík či kapucínka. Mrkvu zase môžete umiestniť medzi cesnak alebo cibuľu a kapustu medzi zeler či cesnak.

Pri ovocných stromoch sa okrem prípadného ochladenia treba mať na pozore aj pred rôznymi chorobami. Napríklad plody slivky, ktoré dnes už nie sú také obľúbené ako kedysi, môže počas chladnejšieho a daždivého počasia v čase rozkvetu napadnúť pleseň. Plody sa potom v máji vyvíjajú oveľa rýchlejšie ako zvyčajne, sú dlhšie a ploché, lebo vnútri nemajú nijakú kôstku. Nie sú síce jedovaté a ľuďom pri ich konzumácii nič nehrozí, no nemajú žiadnu chuť, takže sa ani nedajú na nič využiť.

Ako v takom prípade postupovať? Ak plody rastú abnormálne rýchlo, treba ich zo stromu čo najskôr pooberať a pozberať aj tie, čo už opadali. Jedine tak sa dá zabrániť, aby sa nenakazila i úroda v ďalšom roku.

Záhradkárske práce v máji

Ovocná záhrada

  • pokračovať v štepení ovocných drevín (očkovanie, vrúbľovanie)
  • kyprenie pôdy a závlaha
  • výdatne zavlažovať jahody, maliny, po odkvitnutí prihnojiť
  • trsy jahôd podložiť (fólie, plastové podložky, stružliny… )
  • ochrana pred neskorými mrázikmi (zadymovanie, rosenie)
  • prihnojovanie priemyselnými hnojivami
  • ošetrovanie proti chorobám a škodcom
  • vylamovanie nerodivých letorastov viniča a vyväzovanie ostatných
  • vrúbľovanie ríbezlí a egrešov za zelena
  • ošetrenie štepencov – kontrola ujatia, uvoľňovanie úväzku, aby sa hrubnúce kmene „nezaškrtili“
Zdroj: Slovenský zväz záhradkárov

Okrasná záhrada

  • zakladanie trávnika – sejbou alebo položením trávneho koberca
  • pravidelné kosenie, prihnojovanie a závlaha trávnika
  • rez a tvarovanie živých plotov a solitérov
  • po odkvete rezať skoro kvitnúce kry (zlatovka)
  • odstrániť odkvitnuté súkvetia orgovánu
  • skrátiť bočné výhonky vistérie na podporu tvorby kvetných púčikov pre budúci rok
  • u očkovaných ruží odstrániť plané výhonky
  • výsadba drevín s koreňovým balom
  • novovysadené dreviny ľahko tieniť a rosiť
  • výsadba hľúz georgín a mečíkov
  • výsadba predpestovaných letničiek na záhony, do nádob
  • vyložiť črepníkové kvetiny na „letnenie“ von na terasy, loggie alebo balkóny
  • odstraňovanie odkvitnutých kvetov tulipánov, narcisov a pod.
  • odburiňovanie kvetinových záhonov, prípadne skalky
  • zavlažovanie
  • ochrana proti chorobám a škodcom
  • prihnojovanie kvetín a okrasných drevín špeciálnymi hnojivami
Zdroj: Slovenský zväz záhradkárov

Zeleninová záhrada

  • výsevy uhoriek, tekvice, melónov, kukurice a fazule
  • výsevy mrkvy, kalerábu, hrachu a šalátu pre postupný zber
  • výsadba predpestovaných sadeníc uhoriek, rajčín, papriky, baklažánu, zeleru alebo majoránu
  • okopávanie hriadok zeleniny
  • jednotenie mrkvy a petržlenu
  • v čase sucha zalievanie, najmä mladých rastlín
  • starostlivá kontrola výskytu škodcov, chorôb v skleníkoch a fóliovníkoch
  • včasná chemická ochrana proti chorobám, škodcom a burinám
  • postupný zber prvej úrody skorej zeleniny – špenátu, šalátu, čínskej kapusty, kalerábu, reďkovky atď.
Zdroj: Slovenský zväz záhradkárov

Nepriame vegetatívne rozmnožovanie – očkovanie

  • je to spôsob rozmnožovania, keď sa na podpník prenáša očko – vyzretý púčik so štítkom kôry

Rozdelenie očkovania podľa obdobia, keď sa robí:

  1. očkovanie na bdiaci púčik – robí sa od polovice mája do polovice júna v čase prvej miazgy, z púčika vyrastie výhonok – letorast v tom istom roku
  2. očkovanie na spiace očko – robí sa v júli až auguste v čase prúdenia druhej miazgy, potom očko „spí“, aj keď sa ujalo; výhonok – letorast vyrastie až na jar v nasledujúcom roku
Zdroj: Slovenský zväz záhradkárov

Najčastejšie spôsoby – technika očkovania

  1. na T spôsob
  2. Forkertovo – robí sa nezávisle od prúdenia miazgy v suchých oblastiach
  3. nikolovanie – metóda podľa P. Nikolina, používa sa na zlepšenie zrastania odrôd hrušiek, ktoré majú zlú afinitu (znášanlivosť) s dulovým podpníkom
  4. prstencové – používa sa najmä pri orechoch
Zdroj: Slovenský zväz záhradkárov

Postup práce pri očkovaní na T spôsob

  • na podpníku narezať zárez v tvare písmena T
  • kôru opatrne otvoriť a dovnútra zasunúť pripravené očko – má mať dĺžku cca. 3 cm
  • odrezať kôru očka, ktorá presahuje priečny rez
  • ranu zaviazať PVC, gumovou páskou alebo lykom
  • nie je potrebné zatierať štepárskym voskom, lebo rana je malá
  • po ujatí očka zvyšok listovej stopky odpadne už pri jemnom dotyku
  • po ujatí očka uvoľniť úväz na opačnej strane, ako bolo umiestnené očko
Zdroj: Slovenský zväz záhradkárov

Vrúbľovanie za zelena

  • je časté pri štepení egreša, ríbezlí alebo josty
  • vhodným obdobím je máj až začiatok júna
  • ako podpník slúži ríbezľa zlatá – meruzalka
  • používa sa vrúbľovanie do rázštepu
  • vrúbeľ je potrebné presne umiestniť do stredu podpníka
  • listové čepele skrátiť na polovicu, aby sa zmenšila plocha vyparovania
  • pracovať rýchlo, aby rezné rany nezaschli
  • ranu je lepšie uviazať jemnou gumovou páskou (nastrihať napríklad z chirurgických rukavíc)
  • miesto vrúbľovania nezatierať štepárskym voskom
Zdroj: Slovenský zväz záhradkárov

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#záhrada #sadenie #máj
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk