Ako si na jar obnoviť trávnik

Aby bol trávnik ozdobou, potrebuje pravidelnú starostlivosť. Keďže po zime nemusí vyzerať najlepšie, je načase trochu ho oživiť. Ešte predtým však treba zistiť jeho stav a odhaliť prípadné problémy.

02.05.2019 06:00
záhrada, záhradkár Foto:
Na trávnatej ploche sa môžu objaviť svetlé, žlté či prázdne miesta.
debata

Základom správnej starostlivosti o trávnik je vertikulácia (prevzdušňovanie). Rozumie sa tým narezanie trávneho koberca (mačiny), čím sa z plochy odstráni staré rezivo, burina či mach, a zároveň sa vytvorí priestor pre nové, zdravé a silné trávové steblá. Po takej úprave trávnika sa zlepší aj prívod vody a prísun hnojiva.

Pre veľmi malú alebo ťažko prístupnú plochu sú vhodné ručné vertikulátory, ktoré si však vyžadujú aj väčšiu námahu. Jednoduchšie sa narába s elektrickým vertikulátorom, no jeho nevýhodou je, že ak je príliš ľahký a pôda stvrdnutá, nedostanete sa veľmi hlboko. V takom prípade skúste na vertikulátor položiť vrece s pieskom alebo substrátom.

Na veľké trávnaté plochy môžete použiť i benzínový vertikulátor. Ľahko si poradí aj so suchou a tvrdou pôdou, je však hlučnejší, náročnejší na údržbu a do okolia vypúšťa splodiny.

Základná starostlivosť

Na trávnatej ploche sa môžu objaviť svetlé, žlté či prázdne miesta. Príčinou môže byť nedostatok živín, svetla alebo vody, prípadne, naopak, až prílišná vlhkosť. Pokiaľ ide o živiny, tie trávniku dodajú špeciálne hnojivá.

„Problémom kvôli nedostatku svetla môžete predísť výsevom špeciálneho trávnika. Ak je trávnatá plocha veľmi vysušená, je dôležité nesekať trávu príliš nakrátko. Na také miesta odporúčam vysádzať trávnik určený pre suché plochy. Pokiaľ sa v trávniku hromadí voda, treba zvýšiť jej priepustnosť – napríklad vybudovaním drenáže, skyprením pôdy, vertikuláciou alebo nasypaním piesku,“ radí Daniel Brychta, odborník z oddelenia záhrad spoločnosti Hornbach.

Mach a burinu možno z trávnika odstrániť pomocou prostriedkov na ich ničenie. Prípravok stačí jednoducho aplikovať v požadovanom množstve a odumretú burinu odhrnúť hrabľami. Takto ošetrený trávnik sa potom odporúča hneď aj pohnojiť.

Aby ste zabránili ďalšiemu rastu machu a buriny, treba sa o trávnik správne starať – pravidelne ho zavlažovať a hnojiť, nestrihať ho na menej ako štyri centimetre a vždy na jar spraviť vertikuláciu. Mach však môže vznikať i v dôsledku nízkych hodnôt pH v pôde, teda pri jej kyslosti. Pri príliš nízkych hodnotách pH sa preto odporúča zavápnenie.

Huby a plesne

V pôde, ktorá je chudobná na živiny a pôdne kultúry, sa často objavujú veľké huby s rozmermi dva až päť centimetrov. Sú usporiadané do tvaru kruhu a na zemi tvoria hubový spletenec, takzvané podhubie, neprepúšťajúce vodu. Tam, kde sa nachádzajú, trávnik niekedy odumrie.

"Pokiaľ je výskyt húb mierny, môže trávnik zachrániť okamžité hnojenie s obsahom dusičnanov. Keď však taká aplikácia nepomôže, treba hĺbkové prekyprenie a odstránenie zhutnenej pôdy. V prípade, že je výskyt veľmi silný, je potrebné hĺbkové odstránenie trávnika a založenie nového,“ varuje Brychta.

Podobnou pliagou pre trávnik je tiež mokrá hniloba známa ako snežná pleseň. Najprv sa prejaví malými kruhovými škvrnami, ktoré sa po čase môžu zväčšiť až na 30 centimetrov. Taká pleseň sa stáva problémom vtedy, keď sa spojí niekoľko faktorov, ktoré nahrávajú jej rozšíreniu. Patrí k nim napríklad dlhšie pokrytie trávnika snehom či lístím, hromadenie vody a hustá trávnatá plsť. K jej rozmachu prispievajú i výkyvy teplôt, prisilné hnojenie dusičnanmi a zavápnenie pred príchodom zimy.

Priama ochrana nie je možná, lebo na trávnikoch pri dome a v malých záhradách je zakázané používať fungicídy (chemické látky na ničenie húb a plesní). Škvrny síce pri vyšších teplotách obyčajne zmiznú, ale napadnuté časti by sa aj tak mali okamžite zhrabať a odstrániť.

„Ako prevencia môže pomôcť prevzdušňovanie pôdy na jar a na konci leta a priebežné odstraňovanie napadaného lístia. Na jeseň používajte výhradne draselné hnojivá na jesenný trávnik a nevápnite. Hodnota pH by nemala byť vyššia ako 6,5. Na bezveterných, tienistých miestach vysievajte iba trávnik do tieňa, prípadne nevysievajte vôbec žiadny,“ vysvetľuje Brychta.

Odstránenie rias

Občas sa medzi jednotlivými druhmi trávnika môže objaviť čierny povlak, ktorý vytvárajú riasy. Tie sa v tráve vyskytujú predovšetkým pri miernych zimách, najmä vďaka dlhšie pretrvávajúcemu vlhkému počasiu a miernym teplotám. Vidno ich hlavne na hutných pôdach, v ktorých sa hromadí voda.

„Ak v trávniku objavíte riasy, spravte vertikuláciu a hrabaním odstráňte povlak. Hnojte draselnými hnojivami. Štruktúru pôdy sa vám podarí zlepšiť pomocou pôdnych aktivátorov, kompostu a substrátov. Pri veľmi hutných pôdach zvýšite priepustnosť napríklad rovnomerným posypaním trávnikovým pieskom,“ odporúča odborník.

Choroby trávnika

Múčnatka – na tráve vznikajú biele fľaky, ktoré neskôr hnednú. Pri neliečení listy úplne odumierajú. Choroba sa objavuje, keď je veľmi teplo a zároveň vlhko. Darí sa jej na zatienených trávnikoch rastúcich na neprevzdušnenej pôde. Predísť sa jej dá pravidelným kosením trávnika a prevzdušňovaním.

Snežná pleseň – napadnutá tráva vysychá v rôznych nepravidelných tvaroch, pričom za vlhkého počasia sa fľaky pokryjú bielo-ružovou plesňou. Choroba sa objavuje najmä na jar. Najčastejšou príčinou je prebytok dusíka v trávniku následkom zlého hnojenia, neprevzdušňovania alebo dlhodobého snehu. Napadnuté miesta treba vyhrabať a odstrániť zvyšky chorej trávy.

Dolárová alebo bronzová škvrnitosť – škvrny slamovej alebo bronzovej farby, ktoré sa šíria a spájajú. V strede fľakov tráva odumiera a rastie burina. Ako prevencia sa odporúča správne dohnojovanie, pravidelné kosenie a prevzdušňovanie.

Červená nitkovitosť – v dlhodobo vlhkom prostredí sa objavujú na trávniku žlté fľaky, ktoré sa postupne zväčšujú a zafarbujú na červeno. Listy trávy sa môžu rozstrapkať. Aj tu pomáha pravidelné kosenie a prevzdušňovanie.

Machy a lišajníky – vznikajú na trávnikoch, ktoré sú často vlhké a nemajú dostatok živín. Výborne sa im darí najmä v tieni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #JAR #trávnik
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december