Doprajte záhrade dostatok vlahy

Aby bola záhrada pekná a zelená, potrebuje pravidelnú starostlivosť. Vôňu, sviežosť a úrodu ovplyvňuje nielen kvalita pôdy, ale aj správne zavlažovanie.

19.05.2019 06:00
Zavlažovanie, závlaha, krhla, polievanie,... Foto:
Výhodné je polievanie záhrady alebo trávnika dažďovou vodou, čo šetrí peniaze i prírodné zdroje.
debata

Optimálny spôsob, čas a množstvo potrebnej vody, aby bolo zavlažovanie čo najúčinnejšie, zabezpečia napríklad automatické systémy.

Automatický zavlažovací systém je správnou voľbou napríklad v prípade, ak túžite po krásnej záhrade, no nemáte čas sa jej venovať niekoľkokrát denne. Oceníte ho najmä v letných mesiacoch, keď si rastliny žiadajú pravidelný prísun vody, predovšetkým počas letnej dovolenky. „Automatické zavlažovanie je, samozrejme, vhodné pre väčšie plochy. Trávniky, kríky aj záhony udržiava pravidelne vlhké, čím šetrí čas i vodu. Dá sa však využiť takmer všade, aj na terase alebo balkóne,“ vysvetlil David Benda, odborník z oddelenia záhrad v projektových marketoch Hornbach.

Spomenuté systémy sa riadia automaticky pomocou rozvodov a zavlažovacieho počítača. Tie sa inštalujú na vodovodné kohútiky alebo k nádrži s dažďovou vodou. Vďaka počítaču môžete zapojiť a ovládať až šesť zavlažovacích rozvodov naraz. V závislosti od modelu uloží niekoľko rôznych zavlažovacích programov. Podľa potreby si môžete nastaviť rôzne inštrukcie pre viaceré dni alebo v zjednodušenom variante iba jeden pravidelný čas zavlažovania.

Poloautomatický systém sa riadi ručne. Pokiaľ chcete zalievať záhradu alebo trávnik, musíte sami pustiť vodovodný kohútik. Ručné ovládanie je vhodné pre jedno zásobovacie vedenie, v prípade niekoľkých vedení treba pripojiť viaccestný rozvádzač. Také zavlažovanie je pohodlné, ale čas polievania si musíte strážiť sami.

Zo základného pripojenia sa zavlažovací systém rozmiestni po záhrade. Klasické postrekovače, ktoré vodu striekajú z malých dýz a pritom sa otáčajú, sú vhodné na zavlažovanie trávnika. Druhou možnosťou sú odkvapkávače, ktoré sa hodia na polievanie záhonov, no využitie nájdu aj v kvetinových hrantíkoch.

Pre novú výsadbu sú vhodné hmlové dýzy a pre úzke plochy s rastlinami pásové dýzy. ,Inteligentným riešením je merač vlhkosti pôdy, ktorý ju pomocou počítača odmeria pred každým zavlažovaním. Pokiaľ je dostatočná, ostane ventil zavlažovacieho počítača zatvorený," opísal Benda.

Pred zavedením zavlažovacieho systému si inštaláciu dobre naplánujte. S položením začnite na začiatku zavlažovacieho zariadenia, teda prípojkou vody. Trávnik alebo zeminu vykopte do tvaru písmena V približne do hĺbky 20 až 25 centimetrov. Na najhlbšie miesto položených rúr umiestnite odvodňovací ventil.

Pre zlepšenie odvodu vody zabezpečte príslušné miesto vrstvou praného štrku. Do priekopy dajte sieť vodovodného potrubia so zadažďovačom a ďalšími pripojovacími súčasťami. Na záver priekopu zasypte, zasaďte trávovú mačinu a ušliapte ju.

Výhodné je polievanie záhrady alebo trávnika dažďovou vodou, čo šetrí peniaze i prírodné zdroje. „Pre zavlažovanie záhrady je dažďová voda dokonca vhodnejšia ako voda z kohútika, pretože neobsahuje chlór a je chudobná na soli a minerály,“ porovnal Benda.

Dažďovú vodu navyše môžete používať nielen na zavlažovanie záhrady, ale aj na splachovanie alebo pranie oblečenia. Na tieto účely je výhodnejšia podzemná nádrž, ktorá je pripojená na samostatný rozvod vody v dome. Na polievanie záhrady však postačí zbierať dažďovú vodu do nadzemnej nádrže.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zavlažovanie #polievanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december